Peto izdanje „I tebe se pita!“: Trogirani, pošaljite prijedloge malih investicija koje želite u svom kvartu!

Ovaj projekt dvije godine za redom bio je nominiran od Međunarodnog opservatorija za participativnu demokraciju za svjetsko priznanje za najbolju praksu participativne demokracije

Projekt participativnog budžetiranja u Gradu Trogiru “I tebe se pita!” ide u svoje peto izdanje! Od 1. do 18. rujna građani mogu poslati prijedloge malih komunalnih investicija za koje žele da se u narednoj godini realiziraju na području njihovih kvartova, tj. mjesnih odbora.Kao i dosadašnjih godina, Grad će i ove godine građanima izravno dati na raspolaganje 1.350.000 kuna. Iznos će biti raspodijeljen na osam mjesnih odbora proporcionalno broju stanovnika, kao i do sada: Travarica – 330.000 kn, Čiovo – 220.000 kn, Žedno/Mastrinka – 145.000 kn, Grad – 145.000, Plano – 135.000, Arbanija – 125.000, Drvenik Veliki – 125.000, Drvenik Mali – 125.000,00.

Nakon zaprimanja prijedloga građana, provest će se tehnička i financijska evaluacija svakog pristiglog prijedloga, a potom će svi prijedlozi biti predstavljeni na tribinama po mjesnim odborima krajem listopada, gdje će građani imati priliku glasati za one projekte koje smatraju prioritetima.

„Ponosan sam što smo došli do petog izdanja ovog projekta. Meni i mojim suradnicima ovo je jedan od dražih koje smo realizirali u posljednjih pet godina. Ne samo da imamo ugodnije, uređenije kvartove, nego imamo građane koji žele aktivno sudjelovati u političkom životu grada i raditi na tome da njihova i naša zajednička svakodnevica bude ugodnija. Hvala im što su potvrdili i dali smisao ovom projektu. Vjerujem u dobar odaziv i ove godine, a s obzirom koliko smo napredovali s našim „I tebe se pita!“, nije isključeno da ga u budućnosti radimo svako dvije godine s većim budžetima i da manji mjesni odbori dobivaju veća sredstva. Svakako ćemo tražiti kako unaprijediti projekt, a građani neka budu aktivni kao i do sada“, poručio je gradonačelnik Ante Bilić.

 Grad Trogir za ovaj je projekt u posljednje četiri godine izdvojio preko pet milijuna kuna. U prve 4 godine provedbe projekta „I tebe se pita“ građani su dostavili 1260 prijedloga, od kojih su oko 150 izabrali za realizaciju.

Kroz ovaj projekt, među ostalim, uređeno je više autobusnih stanica, postavljena je zaštitna ograda uz nogostup pokraj OŠ Majstora Radovana, postavljene su nadzorne kamere protiv ilegalnog odlaganja otpada u Žednom i kamera za kontrolu brzine u Planom, uređene su plaže na Drvenicima, igralište za pse na Solinama, opremljena su i uređena igrališta za djecu, postavljeni su uspornici prometa na niz lokacija…

Građani svoje nove prijedloge mogu predati javno i anonimno i to:

Osobno – ubacivanjem ispunjenog obrasca u označene kutije, koje će s obrascima biti postavljene na drugom katu Gradske uprave i na pisarnici u zgradi Holdinga

Putem e-maila – preuzeti obrazac na službenoj web stranici grada – pod Gradska uprava – Upravni odjeli Obrasci, ispuniti ga i dokument poslati na mail itebesepita@trogir.hr, s predmetom maila „I tebe se pita”

Putem online obrasca – na službenoj web stranici grada koji se može pronaći – OVDJE

Poštom – preuzeti isprintani obrazac na drugom katu Gradske uprave, u predvorju Holdinga (ili na službenoj web stranici grada i isprintati ga), ispuniti i poslati s naznakom „I tebe se pita” na adresu Trg Ivana Pavla II, br.1/II, 21 220 Trogir

Podsjetimo, ovaj projekt dvije godine za redom bio je nominiran od Međunarodnog opservatorija za participativnu demokraciju (IOPD) za svjetsko priznanje za najbolje projekte participativne demokracije, u konkurenciji tek 50-ak gradova, među kojima su svjetske metropole počevši od Rio de Janeira, Istanbula, Bruxellesa, Montreala…, a nedavno su predstavnici Grada pozvani o izazovima participativnih modela demokracije govoriti na Svjetskoj konferenciji u Francuskoj. Projekt je Trogir pokrenuo 2018. godine kao prvi grad u Dalmaciji i samo jedan od nekoliko u Hrvatskoj.