Participativno budžetiranje

Grad Trogir treću godinu za redom provodi projekt participativnog budžetiranja „I tebe se pita!”. Radi se o aktivnom uključivanju građana u kreiranje proračuna, projektu koji je Trogir 2018. godine započeo kao prvi grad u Dalmaciji i kao jedan od samo nekoliko gradova u Hrvatskoj koji su do sada primijenili ovu dobru praksu.

Ideja projekta je da građani predlože male komunalne zahvate koje smatraju prioritetima, poput saniranja asfalta, postavljanja javne rasvjete, autobusnih čekaonica, prometne signalizacije, nadzornih kamera, uređenja javnih površina i slično. Projekti se potom financijski evaluiraju te se prezentiraju građanima na javnim tribinama po mjesnim odborima, gdje svi prisutni na licu mjesta glasaju za ono što smatraju prioritetima, sukladno budžetu predviđenom za pojedini mjesni odbor, a koji se određuje proporcionalno broju stanovnika.

Izglasani projekti tada se uvrštavaju u proračun za sljedeću godinu kada kreće i realizacija.

– Ponosan sam što smo s građanima pokrenuli jedan novi trend u Dalmaciji i što je tako dobro prihvaćen. Do sada su nam građani ukupno prijavili 675 prijedloga, od kojih su na javnim tribinama izglasali 71 koji su već realizirani ili u fazi realizacije. Naglašavam da Grad svakako planira strateška veća ulaganja, a da su ovo oni mali projekti koji su važni za ugodniju svakodnevnicu i želimo da nam građani sami kažu što žele poboljšati. Pozivam ih sve da aktivno sudjeluju u kreiranju proračuna – rekao je gradonačelnik Ante Bilić.

Građani Trogira prošle godine na raspolaganju su imali 1.350.000 kuna, što je za 150.000 kuna više nego u prvom izdanju projekta, odnosno oko 12,5 posto više. Sredstva se dodjeljuju sukladno veličini mjesnih odbora.

Tijekom kolovoza slijedi poziv za slanje prijava, a tijekom rujna i listopada bit će održane javne tribine.

Građani će kao i do sada prijedloge predati javno i anonimno i to:

– Osobno – ubacivanjem ispunjenog obrasca u označene kutije koje će s obrascima biti postavljene na drugom katu Gradske uprave i u predvorju zgrade Holdinga
– Putem e-maila – preuzeti obrazac na službenoj web stranici grada, ispuniti ga i dokument poslati na mail itebesepita@trogir.hr, s predmetom maila „I tebe se pita”
– Poštom – preuzeti obrazac na drugom katu Gradske uprave, u predvorju Holdinga ili na službenoj web stranici grada, isprintati ga, ispuniti i poslati s naznakom „I tebe se pita” na adresu Trg Ivana Pavla II, br.1/II, 21 220 Trogir

Nova mogućnost je prijaviti kroz online obrazac koji se nalazi u gornjem desnom kutu.