Zatvoren drveni most preko Foše

Redovnim pregledom utvrđena su oštećenja na mostu zbog čega nije siguran za prelaženje

Od utorka, 24. studenog, zatvara se drveni most preko trogirske Foše te se zabranjuje zadržavanje ljudi i povila ispod mosta. Naime, redovnim pregledom utvrđena su značajna oštećenja u konstrukciji, a dodatnim pregledom ovlaštenog inženjera isto je i potvrđeno te je procijenjeno da su nosivost i stabilnost mosta nedostatne zbog čega most nije u adekvatnom stanju za korištenje. U cilju očuvanja sigurnosti i zdravlja građana, Gradska uprava odlučila je do daljnjega zatvoriti most.

Već danas Grad je dogovorio sastanke s više stručnjaka nakon čega će biti donesena odluka o načinu rješavanja ovog problema, s naglaskom da prijelaz na toj lokaciji čim prije bude u funkciji, a najkasnije do početka sljedeće turističke sezone.

„Po početku radova na redovitom održavanju drvenog mosta preko Foše u Trogiru, pozvani smo izvršiti vizualni pregled uočenih oštećenja osnovnog materijala lučnih rasponskih nosača, nakon čega smo obavili i sondiranje ostatka konstrukcije mosta za koju smo pretpostavili da je oštećena u istoj mjeri. Sondiranjem i daljnjom analizom dobivenih rezultata, utvrdili smo da je stanje glavnog rasponskog sklopa (para lukova) loše, te da most kao cjelina nema dostatan stupanj sigurnosti u korištenju. Shodno tome smo Naručitelju predložili zatvaranje mosta za korištenje“, rekao je projektant Tihomir Šimunović iz tvrtke Kuzmanić & Šimunović projekt.

Most je kao privremeno rješenje izgrađen 2006. godine. S vremenom je postao trajno, no  ozbiljnije se u njegovo održavanje počelo ulagati tek 2017. Vremenske prilike ostavile su značajan trag na drvenoj građi.

„U zadnje tri godine posvetili smo se održavanju drvenog mosta koliko je bilo moguće, a ovim posljednjim pregledom možda smo spriječili i tragediju. Odluka o zatvaranju mosta sigurno nije najpraktičnija za dio građana, ali s obzirom na to da sigurnost nema alternativu, predstavlja jedinu moguću opciju u ovom trenutku. Nismo se ni mi nadali da će ovakvo nešto biti potrebno, ali ispostavilo se da most ozbiljno prijeti pješacima, a i našim vlasnicima brodica. Najvažnije je da se ne dogodi zlo, a mi smo već krenuli u vrlo konkretne razgovore sa svom uključenom strukom. U međuvremenu, započet će radovi na obnovi starog čiovskog mosta, ne tako davno otvorili smo novi most, sada ćemo obnavljati drveni… Eto, baš nas hoće s mostovima u zadnje vrijeme, ali ključno je da svaki put dobijemo kvalitetnije i trajnije rješenje i zato pozivam građane na razumijevanje i strpljenje“, rekao je gradonačelnik Ante Bilić.