Započinju radovi na obnovi trogirskog kina: novi kulturno-društveni centar do kraja 2022.

Započinju radovi na obnovi trogirskog kina: novi kulturno-društveni centar do kraja 2022.

Do kraja 2022. Trogir će u prostoru starog kina koje se nalazi na samom rubu gradske jezgre dobiti novi multinamjenski polivalentni prostor, dnevni boravak za građane u zimskim mjesecima i mjesto održavanja raznih manifestacija. U Salonu Grada Trogira održano je svečano potpisivanje ugovora s izvođačem radova na obnovi starog kina i njegovog preuređenja u novi kulturno-društveni centar. Radove će izvoditi splitska tvrtka Tromont, rok dovršetka je 15 mjeseci od uvođenja u posao, a vrijednost ugovora je 10,5 milijuna kuna + PDV. Početak radova očekuje se u narednim danima, a radi se o sveobuhvatnom projektu kroz koji će se izvršiti konstruktivna sanacija temelja, ojačanje konstrukcije zgrade, drugi zidarski radovi, izmjena svih instalacija i stolarije…

„Ovo je jedan povijesni dan za Trogir. Uskoro dobivamo prostor u kojem će se i u zimskom periodu moći održavati razne priredbe, predstave, koncerti, projekcije… Sve ono što nam trenutno nedostaje van sezone. Trogir je grad prebogate kulture i tu će moći djelovati i naše brojne kulturno-umjetničke udruge, glazbena škola, druge izvedbene skupine… Izvođaču želim sreću u izvođenju radova i nadam se da će što prije započeti“, rekao je gradonačelnik Ante Bilić.

Staro kino tako službeno neće više biti kino, iako će se u njemu moći održavati i filmske projekcije. Prostor je zamišljen tako da se u njemu svaki dan i cijeli dan odvijaju razna događanja, od kojih mnoga i istovremeno jer će biti u potpunosti montažan i pregradiv. Tisuću metara četvornih prostora sastojat će se od malog izložbenog prostora na ulazu, velike modularne dvorane, prostorija za potrebe udruga i održavanja radionica, co-working prostora koji će biti ponuđen na korištenje freelancerima, soba za prevođenje prilikom održavanja konferencija, garderobe, galerije i malog kafića na katu. Za glavnu dvoranu osmišljene su tri glavne varijante korištenja – jedna za održavanje priredbi, koncerata, konferencija i slično kada bi se koristio cijeli volumen i površina dvorane, u drugoj varijanti dvorana se pregrađuje u dva dijela u kojima se odvijaju zasebni događaji, primjerice, kino projekcija i probe nekog kulturnog društva, a treća varijanta predviđa sajamski prostor i prostor za domjenak na površini cijele dvorane. Dvorana će ostati iste visine, ali će se na gornjem dijelu napraviti galerija, funkcionalno višestruko važna jer ne samo da se dobiva dodatan prostor nego se na taj način ojačava statika i učvršćuju vanjski zidovi zgrade.

Opsežnu projektnu dokumentaciju radio je tim stručnjaka sa splitskog Fakulteta
građevinarstva, arhitekture i geodezije. Osim obnove zgrade čija je cijena 10,5 milijuna kuna, na opremanje će se utrošiti dodatnih pet milijuna kuna. Ugovoreno je i sufinanciranje od 4,2 milijuna kuna kroz europski ITU mehanizam urbane aglomeracije Split, odnosno kroz brownfield investicije kroz koje se obnavljaju stari objekti koji su zapušteni u razdoblju tranzicije. Odobreno je sufinanciranje od strane Ministarstva kulture od pola milijuna kuna, a još 900.000 kuna ugovoreno je iz europskih fondova za financiranje projekta inovativnog društvenog centra. Tri milijuna kuna dolazi iz pričuve zgrade, a ostalo će financirati Grad, odnosno sufinancirati s drugim institucijama kroz proračun u narednoj godini.

„Novo kino bit će centar kakvog trenutno nema na prostoru županije. Njegova posebnost je i ta što će biti potpuno prilagođen osobama s invaliditetom. Grad je, naime, također na sufinanciranje prijavio ugradnju lifta i označavanje za osobe smanjene pokretljivosti“, istaknula je donedavna zamjenica gradonačelnika i nova gradska vijećnica Ruža Kovačević Bilić.