Započeli radovi na obnovi starog čiovskog mosta

Promet motornih vozila ići će preko novog mosta, a pješake će prevoziti besplatna brodska linija

Započeli su radovi na sanaciji starog čiovskog mosta. Investitor u projekt su Hrvatske ceste, a radovi su vrijedni oko 20 milijuna kuna + PDV te će ih izvesti splitska tvrtka Spegra d.o.o. Rok za dovršetak radova je osam mjeseci od početka, što znači da bi sanacija trebala biti gotova do lipnja sljedeće godine te bi most trebao biti u funkciji prije početka glavnog dijela turističke sezone.

Potreba za obnovom mosta koji je star gotovo šest desetljeća prvenstveno je sigurnosna i funkcionalna. Konstrukcija će biti ojačana, s novim dijelovima i instalacijama prema najmodernijim građevinskim standardima. Svi elementi, uključujući ogradu, rasvjetu i semafore, bit će novopostavljeni.

„Ovaj projekt je nužan prvenstveno radi sigurnosti prometa vozila i pješaka, a sekundarno i estetski jer njegova vizura već neko vrijeme ne dolikuje biti naslonjena na UNESCO-m zaštićenu gradsku jezgru. Ovo je bitan projekt za Trogir i zato veliko hvala Hrvatskim cestama što kontinuirano ulažu u naš grad i želim sreću izvođaču da uspije u zadanim rokovima privesti radove kraju. Građane pozivam na strpljenje. Svi ćemo biti neko vrijeme inkomodirani, ali privremeni brod i autobusne linije bit će alternativa za vrijeme sanacije. Osluškivat ćemo potrebe građana i zajedno s HC-om donositi prilagodbe prijevoza u hodu“, rekao je gradonačelnik Ante Bilić.

Projektnom dokumentacijom predviđena je demontaža čelične pokretne rasponske konstrukcija koja će se podići specijalnim dizalicama i spuštati na plato smješten u morskom tjesnacu, dok će se zbog ekoloških i tehničkih uvjeta izrada antikorozivne zaštite izvesti unutar tvorničkih kontroliranih uvjeta. Ujedno će se ovim zahvatom održavanja, obnoviti svi dijelovi konstrukcije mosta uključujući kompletnu strojarsku i elektro opremu kao i kolničku konstrukciju. Projekt podrazumijeva i postavljanje nove dekorativne rasvjete mosta.

„Izrazio bih zadovoljstvo početkom radova na projektu sanacije starog pokretnog mosta Trogir čija je realizacija Odlukom Vlade Republike Hrvatske povjerena  upravo Hrvatskim cestama. Iako se planiralo započeti sa radovima tijekom studenog prošle godine, pripremne aktivnosti trajale su do prosinca, a u kojem zbog vremenskih uvjeta nije bilo moguće započeti radove. Budući da je projekt ušao u siječanj 2021. godine, odlučeno je, u dogovoru s izvođačem radova i Gradom Trogirom, a uvažavajući zamolbu Turističke zajednice grada Trogira, da se početak radova odgodi do 15.09.2021. godine kako radovi ne bi imali utjecaj na turističku sezonu. Sada je došlo vrijeme da započnemo s ovim zaista bitnim radovima, a moraju krenuti u ovom trenutku kako bismo bili sigurni da neće zagaziti u špicu sljedeće sezone. Znamo koliko je ovaj most važan, sada najviše kao pješački koridor jer je za promet presudan novi most, i zato smo ponosni što će uskoro to biti jedan siguran i obnovljen objekt. U ime Hrvatskih cesta zahvaljujem građanima na razumijevanju i strpljenju za vrijeme izvođenja radova“, rekao je predsjednik uprave HC-a Josip Škorić.

Otvaranjem novog čiovskog mosta ostvareni su nužni preduvjeti za sanaciju starog tako da će za vrijeme radova sav promet motornih vozila ići preko novog mosta. Hrvatske ceste i Grad Trogir za potrebe dnevne migracije stanovništva u centru grada za vrijeme izvođenja radova na mostu kao zamjenski pravac pješačkog prometa osigurale su besplatnu brodsku liniju na relaciji Gradska riva – Čiovska riva (udaljenost dviju obala je cca 100 metara), dok će se za potrebe automobilskog prometa koristiti novoizgrađeni čiovski most.

Brodska linija vozit će od početka do kraja radova radnim danom od 06-08 sati kružna plovidba, od 08-20 sati svakih 20 minuta s obje obale, a subotom i nedjeljom od 08-18 sati svakih 20 minuta s obje obale. Najmanji kapacitet putnika je 50 u zatvorenom prostoru.

Treba napomenuti da će se prvo pratiti potrebe građana i ako se pokaže opravdanim, uvest će se češće linije i produžiti vrijeme plovidbe na kasnije sate.