Usvojen proračun Grada Trogira za 2022. vrijedan 128 milijuna kuna

„Ono što me iznimno veseli je što je proračun prošao s podrškom 11 od 15 vijećnika na temelju čega se vidi kontinuitet, stabilnost i da idemo u dobrom smjeru u razvoju grada“, rekao je gradonačelnik Ante Bilić

Proračun Grada Trogira za 2022. usvojen je na šestoj sjednici Gradskog vijeća s 11 glasova za od ukupno 15 vijećničkih ruku. Podršku proračunu, osim vijećnika vladajuće koalicije SDP – HNS – HSU – HL – stranka rada, dao je i Most dok su se vijećnici HDZ-a izuzeli s glasanja. Najvažniji gradski dokument za sljedeću godinu „teži“ 128 milijuna kuna, što je najveći proračun u povijesti Grada.

„Ponosan sam što smo brzo i s ovolikom podrškom usvojili najvažniji gradski dokument. Pri planiranju vodili smo računa o svim kapitalnim projektima, a posebno sam ponosan što iznos proračuna namijenjen odjelu za investicije iznosi 54 posto od ukupnih sredstava. Naravno da smo vodili računa i o društvenim djelatnostima i podizanju standarda za sve građane“, rekao je gradonačelnik Ante Bilić pa nastavio:

„Pred nama je, nažalost, ponovno neizvjesnost vezana uz epidemiju, ali i rast cijena energije, i inflaciju, no napravit ćemo sve kako bismo zadržali planirani ritam realizacije investicija, a u niti jednom trenutku nećemo dovesti u pitanje izvršavanje temeljnih komunalnih usluga i socijalna davanja prema najugroženijim skupinama građana. Nastavljamo sa suvremenim politikama, smart city projektima, transparentnosti proračuna, zelenim politikama i naravno financiranjem iz EU fondova. To su stvari koje nemaju ideološki predznak i za koje vjerujem da će se svi građani složiti da trebamo ustrajati u njima i biti primjer u okruženju i u godinama koje su ispred nas.“

Kao najvažnije projekte izdvojio je dovršetak rekonstrukcije zgrade kina što se očekuje do kraja 2022., rekonstrukciju drvenog mosta, dokumentaciju za novu sportsku dvoranu, uređenje šetnice Brigi, projektnu dokumentaciju za rekonstrukciju ceste prema Arbaniji sa šetnicom, nogostupom i biciklističkom stazom… Proračun se sastoji od puno razvojnih projekata, no povećana su davanja i za druge djelatnosti.

„Povećali smo izdvajanja za sport sa 2,3 na 3 milijuna kuna nastavno na sjajne rezultate naših sportaša i svjesni koliko je važno ulagati u sport i razvijati ga da bi ostao na ovoj razini kvalitete, jednako u infrastrukturu i u same klubove, počevši od rukometaša i rukometašica te nogometaša koji su išli u ligu više, jedrenja… Naša je obaveza da im pružimo podršku koliko god je to moguće“, istaknuo je gradonačelnik te dodao kako je stabilnost gradske blagajne glavni prioritet.

„Nepredvidivo je vrijeme ispred nas, tako da ćemo biti oprezni i donosit ćemo određene prilagodbe za neke projekte ako bude potrebno. Ono što nam je jako bitno i što smo uspjeli u zadnje četiri godine je postići financijsku stabilnost i to sada ne želimo ugroziti. Ne krećemo u projekte za koje nemamo zaokruženu financijsku konstrukciju i tako ćemo nastaviti. Ono što me također jako veseli je što u projekcijama prihoda sve veća i veća sredstva imamo iz fondova Europske unije, što je u 2022. preko 11 milijuna kuna“, dodao je Bilić.

Vijećnici HDZ-a nisu sudjelovali u glasanju o proračunu, a iznijeli su jedan amandman kojim su tražili mogućnost stipendiranja studenata postdiplomskih studija. U raspravi je donesen zaključak kako za to nije potreban amandman na proračun nego samo korekcije postojećeg pravilnika za natječaje za stipendije, uz informaciju kako Grad već stipendira postdiplomce, ali na temelju pojedinačnog zahtjeva, a ne natječaja, s obzirom na to da se radi o iznimno malom broju.

Na proračun je upućen još jedan amandman, nezavisnog vijećnika Ante Škrobice, koji je predložio prenamjenu sredstava za promidžbu na financiranje udžbenika za srednjoškolce. S obzirom na to da je amandman podnesen protivno poslovniku o njemu se zbog toga nije moglo ni raspravljati, s čime se složila većina prisutnih vijećnika.

„Ono što me iznimno veseli je što je proračun prošao s podrškom 11 od 15 vijećnika na temelju čega se vidi kontinuitet, stabilnost, da idemo u dobrom smjeru u razvoju grada. To što su vijećnici HDZ-a napustili sjednicu govori o njima i šalje poruku građanima da drugi put dobro razmisle hoće li glasati za njih koji odlaze s gradskog vijeća“, zaključio je gradonačelnik.