Usvojen proračun Grada Trogira za 2021.: „Ovo nije lista želja nego realan i kvalitetan plan, a svi kapitalni projekti idu dalje“

Sljedeće godine povećat će se socijalna davanja te će nezaposleni po prvi put dobiti i uskrsnice

U ponedjeljak je održana 30. sjednica Gradskog vijeća Grada Trogira. Najvažnija točka dnevnog reda bio je plan proračuna za 2021. koji je usvojen i koji iznosi 109.451.398,00 kuna.

„Ponosan sam što kao i prethodnih godina, ni u ovoj koja je usto i predizborna, nismo radili listu želja niti predizbornih obećanja čemu najbolje svjedoči činjenica da je iznos proračuna ostao na istim razinama kao proteklih godina. Nismo radili predizborni nego kvalitetan i realan proračun, kao i svake godine do sada, o čemu najbolje govore rezultati iza nas.  Uvrstili smo samo one projekte za koje znamo da idu i da imamo financijska sredstva za njih. Pokušali smo napraviti balans između potreba grada i građana te posljedica koronakrize koju svi osjećamo. Projekte koji nisu prioritet malo smo usporili, no svi veliki kapitalni projekti idu dalje“, rekao je gradonačelnik Ante Bilić.

Kao ključne projekte za 2021. izdvojio je: rekonstrukciju kino dvorane, dokumentaciju za sportsku dvoranu na Krbanu, biciklističku stazu i šetnicu od kolodvora prema Brigima, izradu dokumentacije za obnovu i revitalizaciju pojasa od Solina do autobusnog kolodvora, daljnju sanaciju deponija, rekonstrukciju drvenog mosta, nastavak programa POS-a, nastavak projekta Hajdukovog kampa u Divuljama…

„Također, vodili smo računa o socijalnim davanjima koja će u 2021. biti još i veća. Nakon što smo ove godine po prvi puta našim nezaposlenim sugrađanima isplatili božićnice, isto smo isplanirali i za sljedeću godinu, ali tome smo pridodali i isplatu uskrsnica u nadi da ćemo barem malo pomoći onima koji su najugroženiji. Nastavljamo i s financiranjem radnih materijala za osnovnoškolce, povećali smo broj stipendija i njihove iznose, a ono što je jednako važno je da smo osigurali nesmetano funkcioniranje sportskih, kulturnih i drugih udruga. Ustanovama koje se financiraju iz proračuna sredstva se nisu dirala jer osnovne funkcije grada moramo ostaviti na jednoj normalnoj razini“, rekao je gradonačelnik.

Dodao je kako je Grad spreman i dalje intenzivno koristiti sredstva vanjskog financiranja, posebno EU fondove, no kako priprema dokumentacije za pojedine projekte ponekad traje više od same realizacije.

„Projekte je potrebno temeljito pripremiti da bismo bili kompetitivni za dobivanje sredstava koji se nude. Primjerice, više od dvije godine prikupljali smo dokumentaciju za obnovu Kule Kamerlengo i sada čekamo adekvatan natječaj da prijavimo obnovu. Sljedeći veliki projekt za koji ćemo pripremati dokumentaciju je šetnica od Duhanke do Arbanije. Da bismo to uopće mogli, prvo smo usvojili novi prostorni plan ovo ljeto, a u 2021. konačno možemo početi s pripremom dokumentacije sa svim uključenim stranama, od HC-a, Županije, Lučke uprave…“.

Osim proračuna koji je glavni politički dokument Grada, sve druge odluke prošle su jednoglasno, od zabrane radova za vrijeme sezone, ukidanja plaćanja štekata i gradskih prostora dok traje zabrana obavljanja djelatnosti, statut Javne vatrogasne postrojbe… Do kraja godine očekuju se i suglasnosti na UPU Žedno zbog čega će u prosincu možda biti održana još jedna sjednica Vijeća, a ako ne, održat će se u siječnju.