Uklonjena drvena konstrukcija starog drvenog mosta na Foši

Dio drvene građe bit će predan Umjetničkoj akademiji u Splitu

Mjesec dana od početka radova na projektu izgradnje novog pješačkog mosta preko trogirske Foše uklonjena je stara drvena konstrukcija. Pripremne aktivnosti uoči samog uklanjanja trajale su nekoliko sati da bi potom posebnom dizalicom drveni most u gotovo integralnom izdanju bio prebačen na kopno odakle će biti dalje deponiran. Dio drvene građe dat će se Umjetničkoj akademiji u Splitu u svrhe izrade skulptura, a dio će zbrinuti ovlaštena tvrtka.

Tehnički zahtjevnom i vizualno atraktivnom zahvatu uklanjanja je nazočio velik broj zainteresiranih građana, kao i gradonačelnik Ante Bilić.

„Ovo je jedan simbolički trenutak za sve Trogirane. Iako je prije 18 godina kada se most prvi put postavljao bilo kontroverzi je li uopće potreban, vrlo brzo je postao funkcionalno važan za protočnost pješačkog prometa između jezgre i kopnenog dijela. Nažalost, drveni most zbog neadekvatne brige doživio je oštećenja i na ime sigurnosti morao je biti uklonjen“, podsjetio je gradonačelnik.

Trogir je tri godine bio bez ovog koridora; prvo se zatvarala opsežna financijska konstrukcija, zatim se definiralo novo rješenje putem javnog arhitektonskog natječaja na koji je pristiglo čak 26 prijavljenih radova.

„Žiri je izabrao najkvalitetnije rješenje po nizu parametara, ali svakako ne i najjednostavnije rješenje pa nam je i pronalazak izvođača radova koji se bavi čeličnim konstrukcijama potrajao dosta dugo. Osjetljiva je ovo lokacija, ali sve se radi uz dozvole i suglasnost konzervatora. Dobit ćemo ponovno pješački most, ali i estetski prikladno rješenje za koje vjerujem da će postati jedan novi simbol grada.“

Za sada sve ide po dinamičkom planu radova i most bi trebao biti gotov do početka turističke sezone.

„Uvijek postoji određena mogućnost nepredviđenih situacija kod sanacije temelja, ali u konačnici ne bi trebalo biti problema. Vjerujem da ćemo s početkom lipnja imati novi pješački most preko Foše“, zaključio je gradonačelnik Ante Bilić.