U Trogiru otvoren spomenik hrvatskim braniteljima ‘Trogirska kruna’

Dobili smo hrabar, vidljiv znak poštovanja i zahvalnosti. Neka nam neprestano ulijeva optimizam i vjeru u ‘obećanu zemlju’ koju su nam u ostavštinu ostavili oni koji su za nju dali svoje živote, poručio je gradonačelnik Bilić

U Trogiru je u srijedu svečano otvoren spomenik hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata ‘Trogirska kruna’. Spomenik je djelo akademskih kipara Đanija Martinića i Frane Šituma, a smješten je u parku Žudika, pored starog mosta i sjevernih gradskih vrata.

Trogirska-kruna-3

– Izrazio bih veliku zahvalnost gradonačelniku Anti Biliću što je u srpnju 2018. prepoznao ovaj projekt i našu inicijativu, kao i Gradskom vijeću koje je dalo jednoglasnu potporu projektu te županu Bobanu na velikoj moralnoj i financijskoj potpori. U ovaj spomenik ugrađeni su životi poginulih branitelja, najboljih od najboljih, nestalih civila, žena, djece, svih poginulih u fašističkoj agresiji. Ovo je simbol pobjede i ostvarenja velikog cilja, a to je hrvatska država. Simbolično se nalazi ispred gradskih zidina, kao vječni čuvar. Zadovoljstvo mi je što je moj grad izvršio moralnu obavezu počasti i zahvalnosti braniteljima – rekao je Ivica Baturina, predsjednik HVIDRA-e Grada Trogira.

Otvaranje spomenika izazvalo je velike emocije kod prisutnih, posebno onih koji su u ratu izgubili članove obitelji.

– Danas sam i tužna i vesela. Tužna radi teških sjećanja, a vesela jer vidim spomenik za one koji su s ljubavlju otišli na ratišta i ugradili svoj život u samostalnu Hrvatsku. Malo smo duže čekali spomenik, ali konačno je gotov. Žrtve ne smijemo zaboraviti – poručila je Lidija Medić iz udruge roditelja poginulih branitelja.

Spomenik se sastoji od brojnih poleglih, dijagonalnih i uspravljenih kamenih blokova, što predstavlja snažnu simboličku poruku od pada do uskrsnuća, sadržanog u centralnom bloku s perforiranim križem i tekstom ‘Lijepe naše’. Dramatičnost i žrtva iskazana je polegnutim elementima koji uspravljajući se simbolički govore da nema smrti nego života.

– Hvala svima na ukazanoj prilici i povjerenju. Kamen na ovom spomeniku simbolizira zemlju koja nije doživjela pad, brijeg simbolizira Golgotu zbog muke koju je rat donio, a kruna simbolizira sunce koje sja nad zemljom, kao identitet ovog naroda. Najveći kompliment nam je što je gospodin Baturina prepoznao simbole spomenika na izniman način. Bila nam je čast i zadovoljstvo sudjelovati u ovako važnoj stvari – poručili su autori, Đani Martinić i Frane Šitum.

Njihov rad pohvalio je župan Blaženko Boban koji je financijski podržao projekt.
– Oduševila me toplina, želja i energija utkana u ovaj spomenik koji ne može biti nego savršen jer su umjetnici svu svoju emociju pretočili u njega. Ovo je spomenik koji treba svakom gradu, posebno Trogiru koji me istinski fascinira. Spomenik se zove ‘Trogirska kruna’, a Trogir smatram krunom povijesti i arhitekture – rekao je župan.

Trogir je oduvijek u prostoru dostojanstveno obilježavao i slavio svoje velikane, od sv. Ivana do Petra Berislavića. Gradonačelnik Ante Bilić istaknuo je kako su prostor i procedura dani struci u ruke, da odradi sve samostalno u skladu s pravilima.

Trogirska-kruna-6

– Nakon dugo godina čekanja i nepravednih odgađanja, Trogir je konačno dobio dostojanstven spomenik braniteljima. Ponosan sam na način kako smo došli do ovog rješenja. Inicijativa je krenula upravo od branitelja grada Trogira i majki poginulih branitelja. Hvala HVIDRA-i i njenom predsjedniku gospodinu Baturini na povjerenju i suradnji. Dobili smo hrabar, vidljiv znak poštovanja i zahvalnosti koji nosi snažnu poruku, onu oko vrijednosti koje nas kao građane ujedinjuju – o hrabrim ljudima koji su dali živote za druge. Nama i našoj djeci vrijednosti koje predstavlja branitelj mogu biti inspiracija i poziv na odgovornost kojom možemo obogatiti svoju svakodnevicu, posao, obiteljski život. Neka nam ovaj spomenik neprestano ulijeva optimizam i vjeru u ‘obećanu zemlju’ koju su nam u ostavštinu ostavili oni koji su za nju dali svoje živote. Njihova ostavština dala nam je zadatak: neprestana borba za pošteniju, pravedniju zemlju u kojoj će naša djeca živjeti bolje nego njihovi djedovi – rekao je gradonačelnik.

Na svečanosti su uz navedene bili još: državni tajnik Ministarstva branitelja Ivan Vukić, saborski zastupnik Franko Vidović, pročelnik upravnog odjela za hrvatske branitelje, civilnu zaštitu i ljudska prava splitsko-dalmatinske županije Damir Gabrić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Trogira Ante Piteša, dekan trogirskog dekanata Vinko Sanader, predstavnici brojnih udruga proizašlih iz Domovinskog rata te brojni okupljeni građani.