U Muzeju grada Trogira otvorena izložba Salvador Dali: Hidden faces

U Muzeju grada Trogira – Galeriji Cate Dujšin Ribar 4. lipnja 2024. otvorena je izložba Salvador Dali: Hidden faces koja po prvi put hrvatskoj publici predstavlja čak 162 umjetnikova djela iz privatne zbirke Kesauri iz Francuske. Izložba će biti otvorena do 28. rujna.

Vasilii Chesauri je, u ime La Collection Kesauri, istaknuo da predstavljanjem djela niz velikih svjetskih umjetnika koji su dio njihove kolekcije – Salvadora Dalija, Marca Chagalla, Giorgia De Chirca, Edgara Degasa, Henri de Tolouse-Lautreca (…) – žele učiniti umjetnost što dostupnijom široj javnosti, posebno u manjim mjestima diljem Europe. Izrazio je zadovoljstvo što je Trogir prvi grad u Hrvatskoj s kojim su uspostavili uspješnu suradnju na realizaciji izložbe Salvadora Dalija „Hidden faces“.

„Čestitke svima uključenima u dovođenje ove svjetske izložbe koja savršeno kolidira s našim nastojanjima da brendiramo Trogir kao kulturnu destinaciju. Ja sam uživao gledajući eksponate, vjerujem da ćete i svi naši gosti. Sada kada smo “probili led” s velikim svjetskim umjetnicima, nadam se da je to samo početak i da ćemo svake godine imati nešto slično. Trogir je bio dom brojnih umjetnika svjetskog glasa, poput Radovana, Duknovića, Firentinca… koji su ga učinili poznatim u cijelom svijetu i kao takav je prirodni domaćin za najveća umjetnička djela. Vjerujem da će ova izložba pozicionirati Trogir u sam vrh kulturnih događanja ove sezone“, rekao je ovom prigodom gradonačelnik Ante Bilić.

„Muzeju grada Trogira čast je izložbom Salvadora Dalija obilježiti i 120. obljetnicu njegova rođenja“, navela je dr. sc. Fani Celio Cega, ravnateljica Muzeja grada Trogira, naglasivši da je pravo zadovoljstvo što su vlasnici zbirke Kesauri odabrali upravo Trogir i Muzej grada Trogira za realizaciju ove velike izložbe.

 „Kada bih trebala opisati Salvadora Dalija s nekoliko riječi, rekla bih: bizarno, maštovito, nadrealno, ekstravagantno, genijalno.“, uvodno je o izložbi i umjetniku rekla Aleksandra Bilić Petričević, viša kustosica, voditeljica izložbe.

Postav je podijeljen u sedam tematskih cjelina kroz koji će se predstaviti dio rada genijalnog španjolskog umjetnika. Serijal „Muška zanimanja“, „Igraće karte“, „Starac i more“, impresivne tapiserije poput „Velikog masturbatora“ iz 1929., „Bitke oko maslačka“ iz 1947. i „Bacchusove kočije“ iz 1953., „Lincoln u Dalívisionu ili Gala koja razmišlja o Sredozemnom moru koje na dvadeset metara postaje portret Abrahama Lincolna – Hommage Rothku“ iz 1976. (specijalno za ovu tapiseriju Dali je napravio dalioptičku leću za promatranje skrivenog portreta Lincolna!) te serigrafije na svili poput „Desetke štapova“ ili „Trojke mačeva“, „Anđela alkemije“, „Lady Godive“… posjetitelje će zasigurno uvući u jedinstven i fascinantan svijet ovog nadrealističkog umjetničkog genija. Dodaju li se navedenima crteži olovkom i slike na porculanu poput onih iz serija Osvajanje kozmosa I i II intrigantnih naslova „Posljednji kutak posljednjeg planeta“, „Infrazemaljci koje je Dalí obožavao sa šest godina kada je mislio da je kukac“, „Leptiri antimaterije“, „Marsovac Dalí opremljen dvostrukim holoelektroničkim mikroskopom“, „Saturnska žirafa“, kao i brojne drugi dizajnerske radove u keramici i staklu, bakropise, medalje i skulpture Salvadora Dalíja – u kojima se do sada moglo uživati na izložbama održanima jedino u Latviji, Slovačkoj i Poljskoj – Gradska vrata 4 u Trogiru zasigurno postaju vrata koja sve ljubitelje umjetnosti vode u nadrealistični umjetnički svijet slikara, pisca i dizajnera, neponovljivog Salvadora Dalíja.

Foto: Joško Herceg