Trogir uveo aplikaciju za otvoreni proračun: „Svaka gradska kuna mora biti transparentna i ovo građanima više nitko nikad ne smije oduzeti“

Grad Trogir implementacijom ovog projekta postaje jedan od tek tri grada u Hrvatskoj i Jugoistočnoj Europi s potpuno transparentnim proračunom

Grad Trogir predstavio je aplikaciju za otvoreni proračun koja se može pronaći na adresi https://trogir.transparentor.org/. Aplikacija je novi korak u približavanju i otvaranju proračuna građanima u sklopu politike transparentnosti koja je jedan od najvećih prioriteta aktualnoj gradskoj upravi. Nakon proračuna u malom, jednostavnog vodiča kroz osnovnu raspodjelu proračuna koji je uveden prije tri godine, ovo je razina više. Kroz navedenu aplikaciju građani, mediji i svi drugi zainteresirani mogu vidjeti proračun do njegove pete, odnosno zadnje razine. Usporedbe radi, do sada su gradski vijećnici dobivali prikaz proračuna do treće razine.

„Ponosan sam što smo opet prvi u Dalmaciji i među samo nekoliko gradova u Hrvatskoj koji su odlučili otvoriti proračun građanima. To su prakse koje su rijetke, ali mi to shvatili kao našu obavezu i kao nešto je osnova modernog upravljanja gradom. Od početka govorimo o transparentnosti kao preduvjetu razvoju grada, podizanju razine demokracije i razvoju povjerenja između građana i gradske uprave bez čega nema napretka. Naše namjere jasno smo pokazali kroz projekt participativnog budžetiranja „I tebe se pita!“ kroz koji su građani izravno odlučivali na što žele da se troši dio proračuna. Ovo je predzadnji korak ka tome da svaka gradska kuna bude transparentna i što je najvažnije, ovo više nitko nikad ne može zaustaviti niti oduzeti građanima. Njihovo pravo je da znaju kako se troši njihov novac i kroz ovu aplikaciju to im omogućujemo“, poručio je gradonačelnik Ante Bilić.

Glavni dio aplikacije daje pregled stanja aktualnog proračuna, no dodatne opcije su usporedba plana s izvršenjem, te usporedba s proračunima prethodnih godina. Cilj je kroz jasne i jednostavne brojčane pokazatelje građanima približiti konkretne proračunske stavke, a ne samo kroz zbirne pokazatelje koje je teško shvatiti.

Aplikaciju je izradio Institut sinergije znanosti i društva. Aplikacija je svojevrsni pretkorak do potpune transparentnosti proračuna po uzoru na, primjerice, Bjelovar, koji je kroz jednake faze upoznavao svoje građane s proračunom.

„Prije nego se izradi rješenje kroz koje će građani moći vidjeti svaki ugovor, narudžbenicu i svaki transakciju grada, ideja je da se prvo upoznaju s detaljima samog proračuna, kako se raspodjeljuje, koje su to stavke koje se trebaju detaljnije proučiti, a nakon toga u zadnjoj fazi dobit će uvid u sve gradske troškove. Aplikacija koju smo izradili za Trogir nudi dubinski i vizualno atraktivni prikaz svih prihoda i rashoda do 5. razine proračuna, po funkcijskoj i ekonomskoj klasifikaciji. Primjerice, 5. razina znači da možete ući unutar svakog proračunskog korisnika grada (vrtići, škole, muzej, knjižnica) i vidjeti točno tko je koliko trošio na plaće, na održavanje, što su sve kupovali, itd. Treća razina daje tek ukupnu sumu koliko je dobio koji korisnik, bez ulaska u detalje. Ovakvim prikazom građani imaju detaljniji uvid u gradsku potrošnju nego gradski političari“, objasnio je Vuk Vuković iz Instituta sinergije i znanosti.

Sljedeći korak je unaprjeđenje ove aplikacije koje će nastupiti kroz godinu dana, a kojim će biti dostupni svi gradski troškovi. Grad Trogir implementacijom ovog projekta postaje od tek tri grada u Hrvatskoj i Jugoistočnoj Europi s potpuno transparentnim proračunom.