Trogir primjer smanjenja korištenja jednokratne plastike na javnim događanjima

Plastika svakodnevno ulazi u naš prirodni okoliš neviđenom brzinom, predstavljajući prijetnju kopnenim i morskim ekosustavima, lokalnom gospodarstvu i ljudskom zdravlju.

Plastika svakodnevno ulazi u naš prirodni okoliš neviđenom brzinom, predstavljajući prijetnju kopnenim i morskim ekosustavima, lokalnom gospodarstvu i ljudskom zdravlju.

Turistički sektor, uključujući upravljanje destinacijama i poslovanje, imaju važnu ulogu u doprinosu rješenju onečišćenja plastikom. Turizam je odgovoran za do 40% povećanja morskog otpada u nekim područjima kao što je Mediteran, a u isto vrijeme plastika šteti estetici turističkih odredišta što dovodi do velikih ekonomskih troškova i gubitaka prihoda povezanih s turizmom.

Mnogi gradovi i turistički operateri već djeluju na smanjenju potrošnje plastike i onečišćenja, a među njima je i Grad Trogir koji je 2021. donio Odluku o ograničenju korištenja jednokratne plastike i time u samo jednoj godini smanjio upotrebu plastike za 2 tone! Isto tako, Grad Trogir kontinuirano bilježi sve bolje rezultate u odvajanju komunalnog otpada. Rezultat je to otvaranja reciklažnog dvorišta početkom 2021. godine, podjele spremnika za odvajanje otpada na kućnom pragu tijekom protekle dvije godine, više zelenih otoka po gradu te nekoliko edukacija koje je Trogir Holding proveo za građane i ugostitelje.

Kako bi dodatno aktualizirali temu, u sklopu Plastic smart cities inicijative organizirana je online rasprava o politikama i inicijativama koje destinacije i tvrtke mogu razviti kako bi plastiku držali podalje od našeg mora i prirode.

UTORAK, 21. svibnja 2024. u 10 sati

PROGRAM

Otvaranje: WWF Mediterranean & WWF-ovi Plastic Smart Cities
UN-ova Globalna turistička inicijativa za plastiku

Predstavnici gradova:
Pariz, Francuska – Vodeći put za velike sportske događaje bez plastike
Barcelona, ​​Španjolska – Nulta posvećenost plastici
Trogir, Hrvatska – Izazovi smanjenja jednokratne upotrebe na javnim događanjima
Otok Sentosa, Singapur – priručnik za smanjenje potrošnog materijala

Turističke tvrtke:
Costa Navarino, Grčka – Rješenja za rješavanje pitanja jednokratne plastike
Jaya House River Park, Kambodža – Inicijativa za ponovno punjenje, a ne za odlaganje otpada
Agencija za promicanje i razvoj turizma, Turska – Održivo upravljanje destinacijom u Turskoj i mjere za smanjenje jednokratne upotrebe u sektoru

Link za sudjelovanje online: https://wwf.zoom.us/webinar/register/WN_YGJTYmysR9aIlgulsEbaWA#/registration