Trogir domaćin svjetskim autoritetima na temu zaštite baštine od požara

Dvodnevni međunarodni simpozij u Trogiru, prvi u Hrvatskoj ovakve vrste, prati gotovo 600 stručnjaka iz Hrvatske i svijeta.

U trogirskoj Gradskoj vijećnici održava se međunarodni interdisciplinarni simpozij na temu smanjivanja rizika od požara pod nazivom „Spriječimo požare, spasimo živote, sačuvajmo baštinu“, a kojeg na inicijativu Konzervatorskog odjela u Trogiru organizira Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske u suradnji s ICCROM-om (Međunarodni centar za proučavanje očuvanja i restauracije kulturne baštine) i uz potporu Hrvatske vatrogasne zajednice.U vijećnici se okupilo više od 60 stručnjaka za zaštitu i očuvanje kulturne baštine, kao i predstavnika vatrogasne zajednice i službi civilne zaštite koji aktivno sudjeluju u definiranju i provedbi mjera upravljanja rizicima od požara u zaštićenim povijesnim cjelinama i muzejima, ali i u spašavanjima i zbrinjavanju kulturnih dobara u slučajevima katastrofe. Susret u Trogiru, prvi u Hrvatskoj ovakve vrste, online prati više od 500 sudionika iz različitih dijelova Hrvatske i svijeta. Tema je univerzalno relevantna, a s obzirom na klimatske promjene i globalni trend turistifikacije povijesnih gradova i aktualnija nego ikad prije. Samo u 2020. godini u požarima je oštećeno više od 300 lokaliteta diljem svijeta, među kojima je najpoznatiji primjer pariške katedrale Notre Dame.

Valerie Magar, voditeljica programskih jedinica ICCROM-a zahvalila se organizatorima, posebno pročelnici Konzervatorskog ureda u Trogiru Jasni Popović i zamjeniku vatrogasnog zapovjednika Javne vatrogasne postrojbe Trogir Marinu Bubli, istaknuvši da Hrvatska na nacionalnoj razini, ali i ovakvim izvrsnim primjerima suradnje na lokalnoj razini, može dati značajan doprinos upravljanju rizicima od požara na međunarodnoj razini kroz transfer znanja i iskustva.

Ministrica kulture i medija dr.sc. Nina Obuljen Koržinek ovom je prilikom istaknula da je Hrvatska tijekom prvog predsjedanja Vijećem Europske unije upravo upravljanje rizicima na kulturnoj baštini istaknula kao temu na kojoj želi raditi, ne očekujući da ćemo se odmah potom suočiti s pandemijom, a zatim i s razornim potresima. Solidarnost koju je EU pokazala nakon toga važna je ne samo po pitanju financijskih sredstava koja su nam stavljena na raspolaganje, već i po pitanju razmjene znanja i iskustva, a ovaj simpozij je upravo jedna takva platforma. Naime, stradanja na kulturnoj baštini, s čijim posljedicama se nosimo i danas, natjerala su nas da preispitamo svoju spremnost za nositi se s ovakvim situacijama. Ministrica se ujedno zahvalila svim službama koje su u trenucima kada je trebalo spašavati ljudske živote pomogle da sačuvamo i što više kulturne baštine i izrazila vjeru da ćemo, zahvaljujući ovakvim susretima, brzo napraviti velike korake u naporima da budemo spremni reagirati na katastrofe.

Gradonačelnik Trogira Ante Bilić zahvalio se Konzervatorskom odjelu u Trogiru i Javnoj vatrogasnoj postrojbi Grada Trogira na ovom pionirskom projektu kojim Trogir postaje uzor drugim gradovima u Hrvatskoj po pitanju prepoznavanja rizika i razvoju postupaka prevencije i protokola djelovanja u slučaju izbivanja požara u zaštićenoj povijesnoj jezgri. Naglasio je da je Trogir podignuo davanja za vatrogastvo s dva na sedam milijuna kuna, da se obnovio vozni park, ali i da Grad izvrsno surađuje s nadležnim konzervatorskim odjelom te da su svi uključeni u projekt zaslužili da se ovakav međunarodni događaj odvije baš u njihovom gradu.

Sudionicima se u uvodnom dijelu obratio ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite Damir Trut, izrazivši zadovoljstvo što je upravo ova tematika odabrana s obzirom da smo se kroz nekoliko nedavnih događaja našli u situaciji kako sačuvati baštinu sa što manje oštećenja te kako postupati s baštinom nakon velike nesreće i katastrofe. “Razorni potresi pokazali su svu ranjivost društva, ali i ranjivost kulturnog identiteta, pa je Ravnateljstvo civilne zaštite poduzelo i poduzima potrebne korake kako bi implementirali naučene lekcije iz situacija kada je bilo potrebno izmjestiti sakralne i kulturne vrijednosti iz oštećenih crkava i ostalih objekata”, rekao je Trut, dok je Slavko Tucaković, glavni vatrogasni zapovjednik RH pohvalio Konzervatorski odjel u Trogiru i trogirsku javnu vatrogasnu postrojbu koji su došli praktički s gotovim rješenjem za koje je siguran sam da će biti ogledan primjer za naše gradove i naše muzeje.

Program međunarodnog simpozija nastavlja se i danas izlaganjima međunarodnih i nacionalnih autoriteta na temu očuvanja baštine i prevencije rizika, dok će se od 19. do 21. listopada u Trogiru održati nacionalna radionica “Smanjivanje rizika od požara na baštini” namijenjena muzealcima, kustosima, restauratorima, volonterima koji vode brigu o zbirkama, vatrogascima, procjeniteljima rizika i pripadnicima drugih službi civilne zaštite.