Trogir dobio „Gradsko oko“: Građani, prijavite komunalne probleme preko mobitela u manje od minute i pratite kako se rješavaju

„Željeli smo s ovom aplikacijom dodatno poboljšati komunikaciju s građanima i učiniti rad gradskih službi još efikasnijim“, istaknuo je gradonačelnik Bilić

Gradsko oko Gradsko oko Gradsko oko Gradsko oko

Građani Trogira od sada mogu koristiti servis „Gradsko oko“ preko kojeg mogu prijavljivati male komunalne kvarove i nedostatke kao što su, primjerice, oštećenja asfalta, klupa, prometnih znakova, sprava na dječjim igralištima, kvarove na javnoj rasvjeti i slično. „Gradsko“ oko funkcionira kao aplikacija za mobilne uređaje i mogu je preuzeti korisnici svih mobilnih uređaja, a moguće je pristupiti i preko web stranice http://www.trogir.oko.hr/.

Korištenje „Gradskog oka“ je jednostavno. Nakon preuzimanja i pokretanja aplikacije (ili ulaska na web stranicu), slijedi jednostavna registracija, odabir grada te prijava kvara u samo nekoliko koraka – potrebno je učitati fotografiju kvara ili oštećenja, navesti lokaciju/adresu, unijeti kratki opis problema i podnijeti prijavu. Posebnost aplikacije je ta što građanin u svakom trenutku zna u kojoj fazi je obrada njegove prijave, tko ju je zaprimio te na e-mail dobiva obavijest kad je kvar otklonjen.

Građani će povratne informacije dobivati u maksimalnom roku od tjedan dana nakon prijave problema, a namjera je da se većina prijava i riješi u tom roku ako bude tehnički i kadrovski moguće.

– Željeli smo s ovom aplikacijom dodatno poboljšati komunikaciju s građanima i učiniti rad gradskih službi još efikasnijim. Kroz primjere nekolicine drugih gradova vidjeli smo da je „Gradsko oko“ najbrži način za otklanjanje malih komunalnih, infrastrukturnih i prometnih nedostataka. Naši djelatnici interno su prošli edukaciju i sada spremno čekaju da krenu prve prijave. Pozivam građane da u što većem broju preuzmu ovu aplikaciju i koriste je što više kako bismo sanirali sve male komunalne nedostatke – istaknuo je gradonačelnik Ante Bilić.

Aplikaciju Gradsko oko na razini Hrvatske u ovom trenutku koristi desetak jedinica lokalne samouprave, pa je Trogir još jednom među prvim gradovima koji preuzimaju suvremena i kvalitetna rješenja u cilju unaprjeđenja rada gradske uprave, stanja infrastrukture i kvalitete života građana. Gradsko oko nije moguće koristiti anonimno u cilju sprječavanja zloporaba.

– Napominjem da uz aplikaciju Gradsko oko nastavljamo s projektom participativnog budžetiranja “I tebe se pita!“ za koji ćemo prijave otvoriti sljedeći tjedan. Kroz taj projekt ostvarili smo odličnu komunikaciju s građanima, dali im proračunski novac izravno na raspolaganje i postavili neke nove standarde za gradove i općine u Dalmaciji. Kroz „I tebe se pita!“ i dalje ćemo raditi veće i manje komunalne investicije, poput uređenja igrališta, parkova za pse, asfaltiranja i slično, a kroz „Gradsko oko“ cilj je da što prije otklonimo manje kvarove – poručio je gradonačelnik Bilić.