Svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Trogira, gradonačelnik Bilić: Trogir danas više nije grad slučaj nego grad lider koji drugi slijede

„Naš zadatak je da politike koje zagovaramo budu bolje, suvremenije i da se više nikad ne vratimo na staro“, istaknuo je gradonačelnik Bilić

Održana je Svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Trogira, povodom Dana grada i blagdana Sv. Ivana Trogirskog. Sjednici su nazočili predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Ante Bačić, zamjenik župana Splitsko-dalmatinske županije Luka Brčić, predsjednik Gradskog vijeća Ante Piteša, gradski vijećnici, predstavnici gradova i općina te nagrađeni.

Gradonačelnik Ante Bilić ovom prigodom podsjetio je na najvažnije gradske projekte u protekloj, ali i u posljednje tri i pol godine. Ove godine realizirana su dva nova dječja vrtića zahvaljujući kojima su osigurana mjesta za svu trogirsku djecu, intenzivno se radi na proširenju kanalizacijske mreže, saniran je deponij, izgrađeno reciklažno dvorište, uskoro kreće gradnja POS stanova u Planom, pripremljena je dokumentacija za obnovu Kule Kamerlengo, kao i za rekonstrukciju kina u novi društveno-kulturni centar…

„Trebamo biti ponosni i na projekte uključivanja građana u kreiranje proračuna, brendiranja grada, podizanja stipendija, besplatne školske komplete, izrade strateških dokumenata, arhitektonskih natječaja ili pune transparentnosti gradskog proračuna, online baze gradske imovine i pripreme grada za smart city rješenja i digitalne nomade koji su nam idući korak. No, jednako važno je i to da zahvaljujući zajedničkom radu Trogir više nije grad slučaj, već grad primjer i lider u novim idejama, koji nakon toga mnogi drugi slijede i na to možemo biti posebno ponosni. Naš zadatak nije da se čvrsto držimo za naše stolice, nego da budemo garancija podizanja tih standarda. Naš zadatak je da politike koje zagovaramo budu bolje, suvremenije i da se više nikad ne vratimo na staro“, istaknuo je gradonačelnik Bilić.

Predsjednik RH Zoran Milanović u svom govoru podsjetio je na dugu povijest Trogira i njegov značaj i jedinstvenost u odnosu na druge gradove.

„Ovaj grad koji je pod zaštitom UNESCO-a puno je stariji od samog UNESCO-a. Ovdje život traje oduvijek, a takvih gradova je malo. Trogir je jedinstveno mjesto za život. Tu sam dolazio često i oduvijek sam bio fasciniram gradom. Glavna stvar koju gledam prilikom posjeta gradovima je podatak o postotku koji se izdvaja za plaće. Ovdje je to oko sedam posto, što je vrlo razumno i na temelju toga donosim zaključke o odgovornosti gradske uprave. Druga stvar koju gledam je koliko se EU novca uzima i troši, a to je jedina najviša mjera uspjeha i taj pokazatelj u Trogiru također je na razini. Čuvajte svoj jedinstveni grad jer gradova ovakve povijesti, kulture i baštine na našoj obali nema puno“, poručio je predsjednik Milanović.

Dodijeljene su i nagrade povodom Dana grada. Gradonačelnik Bilić nagrađenima je poručio kako su ponos svojim obiteljima, a Gradskoj upravi uzor te kako je obveza slaviti njihova djela. Naglasio je kako su to izvrsni, vrijedni, altruistični pojedinci koji su konstanta bez obzira na neizvjesna vremena u kojima živimo.

Osobna nagrada išla je u ruke Duji Podrugu, policajcu rođenom u Trogiru, koji je 2019. proglašen policajcem godine i dobitnikom godišnje nagrade MUP-a, nakon što je sam svladavši razbojnike spriječio razbojstvo u banci u Zagrebu. Druga osobna nagrada Marini Vujčić, hrvatskoj spisateljici, kolumnistici i urednici, rođenoj u Trogiru. Do danas je objavila šest romana, nekoliko drama i knjiga za djecu, a po njenoj drami “Umri ženski” u listopadu ove godine postavljena je odlična predstava kazališta Kerempuh. Za plemenitu i humanu aktivnost darivanja krvi nagrađeni su Klaudio Ševo za 95 darivanja i Tonći Bilić za 97 darivanja. Skupne nagrade grada Trogira pripale su  Gradskom društvu Crvenog križa za dugogodišnji uspješan humanitarni rad te udruzi EKO Žedno koja s velikim entuzijazmom radi na očuvanju prirode, a ove godine zahvaljujući trudu Udruge predstavljene su nove pješačke i biciklističke staze otoka Čiova. Medalja gradonačelnika pripala je Ratomiru Frani za 60-godišnje neprekidno članstvo u izviđačima i drugim brojnim aktivnostima u društvu te za 85 darivanja krvi, Perini Vukman za aktivan rad u KUD Kvadrilja i na promociji njegovanju folklorne tradicije te za 42 darivanja krvi te Šimunu Kataliniću za aktivno sudjelovanje u trogirskim izviđačima čiji je član od 1959. do danas, kao i u KUD-u Kvadrilja čiji je član od 1984. godine.

Svečana sjednica Gradskog vijeća - 13.11.2020. Svečana sjednica Gradskog vijeća - 13.11.2020. Svečana sjednica Gradskog vijeća - 13.11.2020. Svečana sjednica Gradskog vijeća - 13.11.2020.Svečana sjednica Gradskog vijeća - 13.11.2020.