Svečana sjednica Grada Trogira: „Gradimo fizičke i simboličke mostove te postajemo grad s jasnom vizijom“

Moram biti objektivan, volim svaki grad i svako selo, ali moram biti i malo subjektivan i reći da nikada u Trogiru nisam doživio nešto što nije lijepo i dolazit ću ovdje uvijek, poručio je predsjednik Milanović

Svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Trogira održana je povodom Dana grada i blagdana Sv. Ivana Trogirskog koji se slavi u nedjelju 14. studenog. Sjednici je nazočio predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, a među uzvanicima bili su još i izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske i župana Splitsko-dalmatinskog Stipe Čogelja te predstavnici brojnih institucija, gradova i općina.

Predsjednik Milanović drugu godinu za redom prisustvovao je proslavi dana Grada te iskazao naklonost koju gaji prema Trogiru.

„Moram biti objektivan, volim svaki grad i svako selo, ali moram biti i malo subjektivan i reći da nikada u Trogiru nisam doživio nešto što nije lijepo i dolazit ću ovdje uvijek. Neću vam dijeliti savjete nego reći da se borite. Popravite u ovom povijesnom biseru ono što treba, za što niste vi krivi, a to je izazov. Mladi ste i dalje, ali sada imate iskustva. Radite, borite se i još više koristite EU fondove“, rekao je predsjednik Milanović.

Prisutnima se obratio i izaslanik Čogelja, naglasivši sjajnu suradnju s Trogirom na niz projekata. Gradonačelnik Ante Bilić u svom govoru istaknuo je milijunske investicije i brojne realizirane projekte, ali posebno podcrtao razinu komunikacije Grada s građanima, ali i svim ostalim dionicima.

„U Trogiru se zadnjih godina grade mostovi, i ne samo ovi vidljivi – novi most koji smo dobili 2018., stari koji se trenutno obnavlja, most preko Foše koji ćemo obnoviti sljedeće godine. Jednako važni mostovi koje gradimo su i oni simbolički. Gradimo normalne odnose, sjedimo i otvoreno komuniciramo sa svima od Županije, Hrvatskih cesta, Vodovoda, investitora odakle god da dolazili i to je jedini ispravan put za lokalnu zajednicu“, poručio je gradonačelnik Ante Bilić.

Jedan od glavnih fokusa u narednom periodu bit će nova EU financijska perspektiva za koju Grad ima pripremljenu dokumentaciju za 16 projekata koje želi financirati ovim putem.

„Iskorištena EU sredstva u 2021. godini u usporedbi s 2017. veća su za preko 9000 posto. Nije greška. Devet tisuća posto. To su podaci Fine, a ne neka prigodno prilagođena statistika. Među Top 10 gradova smo po povlačenju europskog novca. Predsjedniče, zadnji put rekli ste da je to glavno mjerilo, ponosan sam što se možemo ovime pohvaliti i što imamo s čime tražiti vašu i podršku“, istaknuo je gradonačelnik i dodao:

„Puno toga ‘zbili’ smo u četiri godine, ali apsolutno nikakva revolucija nije se dogodila i koliko god, ja osobno nekad bio nestrpljiv, ona moguće ni ne bi bila najbolje rješenje. Malim koracima, bez zaustavljanja, postajemo normalan grad s jasnom vizijom, stabilnom upravom i građanima koji podržavaju suvremene demokratske politike. I to je naš Trogir. Već sam svima dosadio ponavljajući priču o ‘najpoželjnijem malom gradu na obali’, ali to je moja vizija od koje ne odustajem i čija struktura je već postavljena“, napomenuo je gradonačelnik.

Posebno se zahvalio dobitnicima godišnjih nagrada Grada:

„Vjerujem mantri najuspješnijih sportaša koji ponavljaju „vjeruj u proces“, ali jednako tako nema strategije ili procesa koji mogu dati rezultat bez „nekoliko pravih ljudi. Svi mi danas smo tu kako bi prije svega pokazali poštovanje prema ljudima koji su se izdvojili i dali poseban doprinos da Trogir bude bolje mjesto za sve. Hvala vam svima što ste na ponos gradu.“

Nagrada Grada za životno djelo dodijeljena je Ivi Dellaleu, osobna nagrada Tudoru Biliću, skupne nagrade Udruzi TOMS i ŽRK Trogir; plakete Grada Klubu DDK Trogir, Jakovu Praliji i Sportsko rekreativnoj udruzi Sv. Mavar Žedno, a medalje Grada Ivi Frani, Tonćiju Biliću i Vlasti Omelić.