Stotine Trogirki i Trogirana na otvorenju Kantuna kulture uživalo u koncertu Natali Dizdar, predstavi i izložbi

„Ovo je projekt koji će jako oplemeniti naš grad i nešto što ostaje u ostavštinu mnogim generacijama“, rekao je gradonačelnik Bilić

Koncertom Natali Dizdar sinoć je završen program svečanog otvaranja trogirskog Kantuna kulture kojem je nazočilo nekoliko stotina građanki i građana svih generacija. Kantun kulture, trogirski edukacijsko-kulturni centar, preuređeni je prostor starog kina koji je nakon godina zapuštenosti u posljednje dvije i pol godine prošao proces obnove te je otvorio vrata za posjetitelje. Jutarnji dio programa obilježila je izložba na temu transformacije prostora u posljednjih 75 godina koju je pripremio Muzej Grada Trogira te dječja predstava „Kaktus bajka“ u izvedbi Gradskog kazališta lutaka Split kojoj su prisustvovali mališani iz trogirskih vrtića i nižih razreda osnovnih škola.

„S današnjim danom ovaj prostor je dobio puni smisao. Stotine djece jutros na predstavi, stotine građana danas na izložbi i puno gledalište na večerašnjem koncertu. To je slika koju smo htjeli prije 7-8 godina kada smo obećali da će ovo bit novi dnevni boravak Trogirana svih generacija. To je slika koju smo imali u glavi kada smo rekli da ćemo kreirati grad u kojem se ima što raditi ne samo ljeti, nego i zimi. U poslu kao što je moj i mojih suradnika, kada ta nemilosrdna sporost administracije ponekad čupa živce, kada se ponekad malo i bojiš hoće li se to privesti kraju, ovakvi dani daju smisao svemu“, rekao je na svečanosti gradonačelnik Ante Bilić.

Podsjetio je da je ovo najveća investicija u kulturi u Trogiru nakon nekoliko desetljeća, vrijedna oko 3 milijuna eura koji su većinom osigurani iz gradske blagajne, te se zahvalio Ministarstvu kulture i medija te ITU mehanizmu koji su se jednim dijelom uključili u financiranje.

„Ovo je projekt koji će jako oplemeniti naš grad i nešto što ostaje u ostavštinu mnogim generacijama. Inače, ime Kantun i način kako smo ga izabrali, tako da je u izboru sudjelovalo 15-ak osoba iz kulturnih krugova sa svojim prijedlozima, to je metafora onoga kako želim da grad i ovaj centar funkcionira. Demokratski, transparentno i uključivo“, istaknuo je gradonačelnik

„Kantun po kantun, sređujemo Trogir u najpoželjniji mali grad na obali. Sada je to ovaj Kantun kulture, ali i kantun kreativnosti, koncerata, kina, knjige, kazališta, koreografija…  Uskoro ćemo prijeći na malo veće kantune, i to na jedan odmah tu preko puta, park Garagnin, a onda i na tržnicu. Osobno mi dovršetak ovog daje motiv da sanjam još veće i još ambicioznije projekte, ali kao i uvijek bez megalomanije, održivo i odgovorno prema javnom novcu“, zaključio je gradonačelnik Ante Bilić.

Voditeljica kulturnih programa Marina Vujčić nije krila zadovoljstvo što je prostor u funkciji i što je već prvog dana okupio velik broj posjetitelja.

„Napokon je naš Kantun kulture zaživio. Veliko je to olakšanje jer smo vrlo ambiciozno zamislili dan otvorenja, ali sve je prošlo kako smo zamislili. Osobno mi je jako dirljiva podrška koju osjećam od Trogirana u ovoj novoj ulozi koju sam preuzela. Sada nam slijedi planiranje programa. Dva puta tjedno ćemo imati kino projekcije, radit ćemo koncerte, književne događaje od kojih će prvi biti gostovanje Miljenka Jergovića u travnju. Moja velika želja je da s vremenom organiziramo jedan književni festival. Voljela bih da jednom imamo i svoje produkcije predstava ovdje. Edukacijski element će biti jako naglašen u našem programu, imat ćemo radionice glume, pisanja… Dat ću sve od sebe da program bude zanimljiv i da privuče ljude. Nakon što su godinama Trogirani išli u Split po kulturne sadržaje, moja misija je da sada Splićani počnu dolaziti u Trogir “, kazala je Marina Vujčić.

Već 12. ožujka Kantun kulture donosi novu predstavu, „Tere i Luce“ u izvedbi Anje Šovagović Despot i Nataše Janjić, a ulaznice je moguće kupiti online.