Sjednica Gradskog vijeća u Trogiru: usvojen rebalans proračuna, brodska linija Čiovo-Trogir za vrijeme obnove mosta

Od rujna 2020. do travnja 2021. dok budu trajali radovi na starom čiovskom mostu pješaci će moći s Čiova do Trogira brodom

Održana je druga sjednica Gradskog vijeća Grada Trogira u novom sazivu, ujedno i prva radna. Od 20-ak točaka, većina se odnosila na imenovanje radnih tijela Gradskog vijeća, a najvažnija točka odnosila se na izvršenje proračuna za 2020. godinu, iz koje je bilo vidljivo da je Grad i u prošloj godini poslovao stabilno unatoč krizi te zadržao likvidnost te da investicije nisu usporene. Usvojen je i rebalans proračuna za 2021. godinu.

„Neke smo stavke morali korigirati, neke investicije smanjiti ili povećati ovisno o provedenim javnim nabavama, no ono što je bitno je da smo osigurali financiranje za novu brodsku liniju koja će biti uspostavljena za vrijeme trajanja radova na starom čiovskom mostu s čiovske na trogirsku rivu i obratno, što će biti otprilike od rujna ove godine do travnja sljedeće godine“, rekao je gradonačelnik Ante Bilić.

Jedno od pitanja na aktualnom satu ticalo se problema parkiranja u ljetnim mjesecima, posebno za stanovnike Balancana.

„Još u predizbornom programu zacrtali smo riješiti problem parkiranja za stanare, posebno za Balancane, staru jezgru Čiova, Ribolu i Naselje. U tijeku je izrada elaborata. Plan je da se omogući parkiranje po povoljnim uvjetima za stanare i da im se osigura najveći broj iscrtanih mjesta te da se uvede naplata za ostale korisnike. Na taj način sigurno će se smanjiti pritisak. Naravno da se javne parkinge ne može u potpunosti ograničiti, ali kroz modele koje imaju drugi gradovi mislim da ćemo to riješiti na zadovoljstvo svih i uvesti više reda“, istaknuo je gradonačelnik.

Vijećnike je zanimao i status obnove drvenog mosta.

„Prihvaćam dio kritike i odgovornosti. Mogli smo možda i brže reagirati, ali ipak se radi o jednom osjetljivom zahvatu. Iako smo već prvi tjedan po zatvaranju održali sastanak sa svom uključenom strukom, s obzirom na to da to nije jeftina investicija, da se nalazi na samom rubu naše UNESCO-ve jezgre i da imamo situaciju da je postojeće, skupo rješenje propalo nakon 10 godina, ne želeći da se to ponovi ipak smo odlučili ići u javni arhitektonski natječaj s DAS-om i izabrati najkvalitetnije rješenje da nam se ne dogodi da opet moramo mijenjati most za nekoliko godina“, objasnio je gradonačelnik te komentirao prvu radnu sjednicu novog Vijeća.

„Mislim da je saziv korektan, kao i pitanja na aktualnom satu. Tu smo za raspravu. Veseli me da Gradsko vijeće prolazi korektno, ali želim i da ima korektivnu ulogu. Svaka pozitivna kritika i prijedlog od svih vijećnika su dobro došli i nastojimo ih usvojiti. Nadam se da ćemo tako odraditi ovaj saziv do kraja. Vjerujem da ćemo nakon ljetne stanke krajem kolovoza imati sljedeću sjednicu.“