Proračun u malom 2023

Drage Trogirke i Trogirani,

pred vama je peto izdanje proračuna u malom – skraćenog, pojednostavljenog vodiča kroz najvažniji dokument Grada.

Ove godine proračun je planiran na 19.300.000 eura (145 milijuna kuna) što ga čini najvećim proračunom u povijesti grada, većim za 7 posto u odnosi na lanjski. Odličan je podatak da imamo isti postotni trend povećanja iz godine u godinu. Prije šest godina kada smo došli proračun je bio nekih 70-ak milijuna kuna, a danas je gotovo dvostruko veći.

Ono što je jednako bitno je da se struktura troškova popravila u korist komunalnih investicija te da u tu svrhu ide čak 50 posto sredstava. Proračunski udio za vrtiće je 1,6 milijuna eura, preko 1,3 milijuna eura proračunskog novca predviđeno je za zelene projekte. Velik dio odvajamo i za socijalnu komponentu, pola milijuna eura, a jednak iznos utrošit ćemo za izradu projektne dokumentacije za projekte kao što su uređenje pojasa od Solina do kolodvora, novu sportsku dvoranu i rekonstrukciju ceste do Arbanije.

Detaljnije pogledajte u nastavku ovog vodiča. Veseli me što smo konačno, uz mali vremenski otklon od inicijalnog plana, spremni za novu razinu transparentnosti nakon što smo prije dvije godine uveli aplikaciju kroz koju je proračun bilo moguće vidjeti do 5. razine, po funkcijskoj i ekonomskoj klasifikaciji. Uskoro će sve isplate iz proračuna biti javno dostupne građanima u samo par klikova.

Transparentnost nema alternativu i ključna je za uspostavu povjerenja između vas građana i nas koji radimo u Gradskoj upravi. Hvala vam na interesu i suradnji!

Vaš gradonačelnik

Ante Bilić