Projekt Zaželi u Trogiru

Program zapošljavanja žena Zaželi najveći je projekt sufinanciran iz Europskog socijalnog fonda u vrijednosti od milijardu kuna. Programom se zapošljava približno sedam tisuća žena u svim krajevima Hrvatske, koje brinu o gotovo 35.000 starijih osoba i osoba u potrebi. Ovim programom osiguravaju se dvogodišnje plaće za žene koje su uključene u program, ali one isto tako imaju i mogućnost edukacije u vrijednosti do 7500 kuna kako bi se po završetku programa mogle lakše integrirati na tržište rada.

Od studenog 2018. godine i u Trogiru se provodi projekt Zaželi promjenu! kojim se omogućuje pružanje potpore i podrške u kućanstvu te skrb o starijim osobama i osobama u nepovoljnom položaju s područja Grada Trogira, općina Marina, Okrug i Seget, s posebnim naglaskom na pomoć stanovnicima u ruralnim sredinama zaleđa Trogira, Segeta i Marine, te na otoku Drveniku. Iako projekt traje do svibnja 2021. već sada se sa sigurnošću može reći da je ispunio svoju zadaću – omogućio zapošljavanje teško zapošljivih skupina žena i pomoć starim, nemoćnim i osobama u nepovoljnom položaju u svakodnevnim poslovima u kućanstvu.

Nositelj ovog projekta je Udruga TOMS, a provodi ga u partnerstvu s Centrom za socijalnu skrb, Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, Gradom Trogirom i Općinom Marina.

Na aktivnostima pomoći u kući trenutno su zaposlene 23 žene koje skrbe o 119 korisnika. Korisnici su izuzetno zadovoljni uslugom, dobro surađuju s djelatnicama i cijene pomoć i razumijevanje koje im pružaju. Pozitivna iskustva korisnika doprinijela su tome da se u Udrugu svakodnevno javljaju novi potencijalni korisnici ili članovi njihovih obitelji.

Osim pomoći u kući, starijim osobama jako su važna druženja i socijalni kontakti jer se u trećoj životnoj dobi često javlja osjećaj izoliranosti i beskorisnosti u društvenoj zajednici. Ovaj osjećaj osobito se pojačava kod onih koji žive sami. Imati nekoga na koga se mogu osloniti i obratiti za pomoć, zasigurno je jedan od najvažnijih aspekata projektnih aktivnosti čime se u velikoj mjeri poboljšava kvaliteta života korisnika.

Osim višestruke koristi za korisnike projekta, i žene zaposlene na pružanju pomoći i podrške kroz ovo radno iskustvo jačaju svoje socijalne vještine i šire mrežu kontakata. U sklopu projekta početkom 2021. godine planira se provesti i obrazovanje odnosno osposobljavanje zaposlenih žena kojim će steći određena znanja i vještine čime će biti konkurentnije na tržištu rada.

Projekt je u potpunosti financiran sredstvima Europskog socijalnog fonda, a ukupna vrijednost projekta Udruge TOMS je 4.125.973,80 kn.