Pri kraju radovi na lukobranu na Lokvicama i na pristupnoj cesti i parkiralištu na Brigima

Do ljeta će započeti radovi na izgradnji šetnice od autobusnog kolodvora do nove sportske lučice na Lokvicama, a potom će se nastaviti od lučice do Pantana

U tijeku su intenzivni radovi na izgradnji lukobrana na Lokvicama te na izgradnji pristupne ceste i parkirališta na Brigima, a stanje na terenu u srijedu ujutro došli su pogledati gradonačelnik Ante Bilić te Stipe Čogelja, pročelnik Upravnog odjela za turizam i pomorstvo Splitsko-dalmatinske županije koja je partner Gradu na ovom kapitalnom projektu, a koji se financira u suradnji Županije, Grada i sportske udruge „Lokvice“.

Projekt obuhvaća izgradnju lukobrana i sportske lučice na Lokvicama, nakon čega slijedi izgradnja šetnice s raznim rekreacijsko-relaksacijskim sadržajima od Lokvica do novog mosta, paralelno s kojom će se graditi oko 500 metara biciklističke staze, a treća, posljednja faza uključuje uređenje šetnice do Pantana. Trenutno je tijeku i pred samim završetkom uređenje ceste i parkirališta ispred novog pastoralnog centra, a što je dio sveobuhvatnog projekta. Grad Trogir protekle je dvije godine ishodio potrebnu dokumentaciju za navedeno i tek prije nekoliko mjeseci osigurani su svi preduvjeti za početak uređenja.

„Sa zadovoljstvom mogu reći da su pri kraju dvije velike i važne investicije. Cesta i parkiralište vrijedni su 1,2 milijuna kuna od kojih je pola milijuna kuna sufinancirala Županija, a Grad ostatak iznosa. Važno je za napomenuti da smo morali ishoditi lokacijsku i građevinsku dozvolu za projekt, riješili smo imovinsko pravne-odnose i proveli postupak javne nabave. U vrlo kratkom smo roku, bez da smo imali ijedan dokument spreman, pripremili svu papirologiju i uspjeli dovesti projekt do samog kraja. Sljedeći tjedan bit će asfaltiranje i u vrlo kratkom roku pristupna cesta i parkiralište bit će u funkciji“, rekao je gradonačelnik Ante Bilić i dodao:

„Što se tiče izgradnje lukobrana, sportske lučice i šetnice na Lokvicama, radi se o 6 milijuna kuna vrijednoj investiciji od čega pola financira Županija, a ostatak iznosa Grad i sportska udruga. To je prva faza velikog projekta uređenja cijelog pojasa Brigi – Lokvice. Drago mi je što mogu reći da smo prije 15-ak dana ishodili građevinsku dozvolu za izgradnju šetnice od lukobrana do Pantana. Prethodno smo osigurali 3,5 milijuna kuna kroz projekt Aglomeracije za uređenje šetnice od autobusnog kolodvora do sportske lučice. Bit će to šetnica široka 6 metara. Trenutno pripremamo dokumentaciju za nabavu izvođača radova, a uskoro očekujemo i ugovaranje te početak radova do ljeta“, istaknuo je gradonačelnik.

Suradnju s Gradom pohvalio je i nadležni županijski pročelnik Stipe Čogelja.

„U tijeku je izgradnja vrijednog i važnog sadržaja za građane Trogira, a i županije. Sretni smo što možemo sudjelovati u projektu. Prijatelji iz sportske udruge izvijestili su nas da je lukobran pri kraju i da bi se završni radovi trebali odvijati kroz mjesec dana. Ukupno smo za oba projekta, lukobran i pristupnu cestu i parkiralište koji su pri samom kraju, izdvojili oko četiri milijuna kuna. Ovo je jedna hvalevrijedna suradnja i sinergija koja treba biti smjerokaz kako se lokalna i regionalna samouprava trebaju ponašati po pitanju pomorskog dobra koje je naš vrijedan resurs koji treba zaštiti. Bit će ovdje jedna lijepa zelena šetnica i oaza, mjesto za opuštanje i razbibrigu“, rekao je pročelnik Čogelja.