Predstavljen program 53. Trogirskog kulturnog ljeta

U Trogiru je danas održana službena press konferencija povodom predstavljanja programa 53. izdanja Trogirskog kulturnog ljeta.

U Trogiru je danas održana službena press konferencija povodom predstavljanja programa 53. izdanja Trogirskog kulturnog ljeta. Marin Piveta, direktor Turističke zajednice grada Trogira i Viktor Novak, zamjenik gradonačelnika Trogira u Salonu grada predstavili su bogat dvomjesečni program sa preko 60 događanja koja će se održavati na različitim lokacijama u gradu.

Trogirsko kulturno ljeto već dugi niz godina svojim programom i sadržajem promiče razvoj kulture i umjetnosti u gradu. Zahvaljujući dugogodišnjoj tradiciji autentičnog kulturnog stvaralaštva, ova je manifestacija postala jedna od najistaknutijih u Dalmaciji, a svoju upečatljivost širi i na sve dijelove svijeta zahvaljujući turizmu. Grad Trogir i Turistička zajednica grada Trogira kontinuirano rade iskorake u kvaliteti programa, zahvaljujući kojima se Trogir isprofilirao u svjetski poznatu destinaciju kulturnog turizma.

Ovogodišnje izdanje Trogirskog kultunog ljeta obilježeno je sadržajem visoke kvalitete i raznolikosti koji će zadovoljti baš svačiji ukus.

Program započinje 5. srpnja svečanim otvorenjem i glazbenim spektaklom „Vinko Coce – Dalmacija, more, ja i ti“ kojeg ove godine posvjećujemo legendarnom trogirskom slavuju Vinku Coci, te obilježavamo 10 godina od rastanka sa istaknutim dalmatinskim tenorom. Na glavnom će trgu sve trogirske udruge i glazbenici oživjeti sjećanja na brojne antologijske hitove koje nam je ostavio kao vječnu uspomenu, a cjelokupno otvorenje upotpunjeno je video reportažama iz Vinkova života te svjedočanstvima najbližih mu prijatelja i suradnika.

Nakon otvorenja očekuje nas dugačka lista festivala, izvedbi i izvođača koji će lokalcima i njihovim gostima omogućiti nezaboravne ljetne večeri.

Tako već tradicionalni kulturni festival Opera Selecta ove godine obilježava svoje 15. izdanje na kojem nas očekuje Gala koncert Simfonijskog orkestra HRT, modna revija, dokumentarni film te gudački ansambl. Ljubitelje zabavne glazbe na urbanom KulaKula Festivalu očekuje Prljavo kazalište, Konstrakta i Zemlja Gruva, Who see&Kiril Džajkovski, Halid Bešlić, Parni Valjak feat. Igor Drvenkar te brojni drugi. Ove godine pod zidinama kule Kamerlengo slavimo i 10. izdanje Moondance Festivala, jednog od vodećih underground techno festivala u regiji na kojem nas očekuje više od 20 međunarodnih, regionalnih i domaćih live i dj izvođača.

Od ostalih poznatih imena domaće glazbene scene očekuje nas Doris Dragović, Jole, Crvena Jabuka, te Zlatko Pejaković.

Jedinstveni doživljaj autentičnih melodija mediterana omogućit će izvedbe Klape Trogir, te nastupi Trogirskih glazbenika koji će spojem vokala i instrumenata osvojiti srca ljubitelja klasične glazbe. Uz to organizirano je i nekoliko ribarskih fešti, kada se po ulicama grada i okolnim mjestima pripremaju riblji specijaliteti popraćeni zabavnom glazbom i atmosferom.

Kula Kamerlengo i Park Malarija ovoga će ljeta postati svojevrsne otvorene pozornice na kojima će, uz kino projekcije, nastupati i brojna poznata lica iz svijeta kazališta, pa tako odrasle očekuju predstave „Ljubav na prvi pogled“ sa Zijadom Gračić i Matijom Prskalo, „Zakon Zagore“ u režiji Ivana Lea Leme, „Sretna ne bila“ kazališta PlayDrama, te ostale izvedbe kako za odrasle, tako i za djecu.

Ljeto završavamo već poznatim Bokun festivalom koji pod sloganom „Kultura narodu!“ promiče klasike iz svijeta filma i umjetnosti.