Održana tematska sjednica GV Trogira: Glavni cilj isplata je zaostalih plaća radnicima Brodotrogira

„Čuli smo danas i neke dobre vijesti, da postoje i zdravi dijelovi tvrtke. Postoji nada i želimo da se brodogradnja održi“, istaknuo je gradonačelnik

Trogirsko Gradsko vijeće održalo je tematsku sjednicu na temu analize aktualnog stanja u trogirskom brodogradilištu. Sjednici su uz predstavnike Gradske uprave i vijećnike prisustvovali, kao predstavnici radnika Ljiljana Geić, Mateo Palada, Marin Rožić, direktor Brodogradilišta Mateo Tramontana, vlasnik Danko Končar, u ime Ministarstva gospodarstva Zvonimir Novak, s ciljem rasprave o budućnosti brodogradilišta s obzirom na probleme u poslovanju s kojima se susreće te s ciljem rasprave o isplati zaostalih plaća radnicima.

“Poslovi su financijski zahtjevni i brodogradilište bez potpore države u obliku jamstava teško da bi ih moglo ugovoriti. Vlada RH izjasnila se da će davati jamstva i to redovito čini. Zaključkom od prošle godine obuhvaćen je i Brodotrogir. Izdali smo državno jamstvo za dva polarna kruzera. S obzirom na to da smo se opekli u slučaju Uljanik, uveli smo malo strože kriterije, jednake za sva brodogradilišta, a ovdje je dodatan uvjet da se namire obveze prema radnicima i državi. Nadam se da će brodogradilište to uspjeti, osnažiti posao i ponovno funkcionirati”, istaknuo ispred Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Zvonimir Novak, ravnatelj Uprave za industriju, poduzetništvo i obrt.

Gradonačelnik Ante Bilić istaknuo je da je glavni cilj Gradskoj upravi da se ispoštuju financijske obveze prema radnicima te da se zadrži djelatnost. Podsjetio je da je prilikom donošenja novog Prostornog plana Grada Trogira prije godinu i pol dana predio brodogradilišta ostao industrijske namjene kao i do sada, čime je Grad dokazao da tamo vidi i želi isključivo brodogradnju te da aktualna Gradska vlast nema namjeru mijenjati postojeći Prostorni plan.

„Kao odgovorna gradska vlast kontinuirano pratimo stanje u Brodotrogiru te kontinuirano poduzimamo mjere u skladu s našim mogućnostima i ovlastima, kao što su isplata pomoći radnicima te zadržavanje postojećeg prostornog plana kojim je zona škvera ostala isključivo industrijska, zatim višekratni operativni sastanci s predstavnicima vlasnika i države. Želimo da se brodogradnja održi, a čuli smo danas i neke dobre vijesti, da postoje i zdravi dijelovi tvrtke, počevši od remonta do servisnog centra marine. Postoji nada i želimo da se održi brodogradnja u Trogiru“, rekao je gradonačelnik Ante Bilić.

Napomenuo je da Grad ne može puno utjecati na budućnost brodogradilišta, ali zato može i radi na tome da se otvore druge mogućnosti na području Trogira.

„Ono što je cilj i funkcija Grada je da osigura razvoj i u drugim segmentima. Na privatni biznis teško se može utjecati, ali zato se može razvijati nešto drugo. No, u ovom trenutku krajnja nam je briga prvenstveno isplata plaća i dugovanja radnicima što je i bio današnji zaključak, a usto brinemo i o zaštiti Grada i naplati dugova od brodogradilišta. Naplatili smo ove godine 3 milijuna kuna na osnovu porezne i komunalne naknade, te u ovom trenutku nema dugovanja od strane kompletne grupe Brodotrogira“, istaknuo je gradonačelnik.