ODRŽAN PRVI CIKLUS RADIONICA PROJEKTA CReAIT – stvaranje recepata za pristupačni i inkluzivni turizam

U sklopu projekta CReAIT – stvaranje recepata za pristupačni i inkluzivni turizam održan je prvi ciklus radionica za ključne dionike – predstavnike javnog, privatnog sektora, obrazovnih ustanova i udruga.

Trening-radionice održale su prof. dr. Smiljana Pivčević i doc. dr. Ljiljana Najev Čačija stručnjakinje u području turizma, osobito u kreiranju inovativnih pristupa razvoju turizma. Dvodnevna radionica obuhvatila je temeljne pojmove pristupačnog i inkluzivnog turizma (AIT), primjere dobre prakse iz europskih i svjetskih destinacija, te praktičan rad – radionicu na kojoj su polaznici imali priliku sudjelovati u kreiranju akcijskog plana za primjenu načela pristupačnosti i inkluzivnosti u turističkim proizvodima i destinacijama.

Među polaznicima trening radionica su se našli predstavnici Udruge TOMS, Liberato,  Županijske udruge slijepih te Udruge Rašpin Jute čiji je doprinos ključan za ovu temu, predstavnica Muzeja Grada Trogira i voditeljica Kule Kamerlengo čija je pristupačnost osobit izazov za Trogir te jedna predstavnica turističkih vodiča. Posebno valja istaknuti odaziv Srednje strukovne škole „Blaž Jurjev Trogiranin“ na čelu s ravnateljicom Karmen Sinanović i nastavnicima na motivaciji maturanata smjera Hotelijersko turistički tehničar, koji su prisustvovali radionici unatoč proljetnim praznicima.

Iduća aktivnost je održavanje radionica ko-kreiranja recepata specifičnih za trogirske lokacije provedbe.

Više o projektu:

Radi se o projektu financiranom iz INTERREG ITALY-CROATIA Programa 2021 – 2027 čiji je nositelj talijanska udruga za održivi razvoj COOSS Marche, a partneri splitska udruga CEDRA, talijanski grad Fermo te Grad Trogir.

Cilj projekta je stvaranje 8 inovativnih turističkih proizvoda na 4 lokacije u gradovima Fermo i Trogir,  prilagođenih osobama s teškoćama ili invaliditetom kako bi predložene lokacije bile pristupačne i inkluzivne turističke destinacije.

Projekt traje do kraja 2024. godine, a ukupni budžet je 249.574 eura.

Web stranica projekta: https://www.italy-croatia.eu/web/creait