Od 1. siječnja 2020. na snagu je stupio čitav set novih zakona o turizmu

Ako ovih dana niste ulazili u eVisitor, možda vam je promakla obavijest koju je HTZ uputio korisnicima sustava kako su određene značajke izmijenjene.

Naime, od 1. siječnja su stupili na snagu tzv. turistički zakoni, čije odredbe mijenjaju dosadašnji način obračunavanja turističke pristojbe, ali i turističke članarine za 2020. godinu koju ćemo obračunavati do 15. siječnja 2021.

U skladu s tim, eVisitor donosi izmjene koje se odnose na:

  • Visinu turističke pristojbe
  • Način plaćanja turističke pristojbe za objekte u domaćinstvu
  • Turističku članarina
  • Upisivanje pomoćnih kreveta
  • Administrativne promjene

1. Visina turističke pristojbe

Novi Zakon o turističkoj pristojbi ukida turističke razrede i zone, a svaka županija određuje visinu iznosa turističke pristojbe za općine i gradove na svom području, u rasponu propisanim pravilnikom. U eVisitoru su napravljene potrebne izmjene kako bi se pristojba obračunavala u skladu s donesenim odlukama.

2. Način plaćanja turističke pristojbe za objekte u domaćinstvu

U skladu s gore navedenom Zakonom, domaćini više ne mogu birati način plaćanja, već se pristojba plaća u paušalnom godišnjem iznosu. U obračun paušala ulaze i pomoćni kreveti.

3. Turistička članarina

eVisitor ima novi izbornik pod financijama – FINA turistička članarine. Taj izbornik sadržava tablicu s uplatama turističke članarine koje su vidljive nadležnim turističkim zajednicama.

4. Upisivanje pomoćnih kreveta u eVisitor

Kako novi Zakon o turističkoj pristojbi propisuje obračun godišnjeg paušalnog iznosa turističke pristojbe za objekte u domaćinstvu na temelju zbroja glavnih i pomoćnih kreveta, svi pomoćni kreveti koji se iznajmljuju moraju biti upisani u eVisitor. Mnoga rješenja o kategorizaciji nemaju pomoćne krevete navedene u izreci rješenja, već samo u obrazloženju.

Pomoćni kreveti koji nisu u izreci rješenja, već samo u obrazloženju, ne mogu uzeti u obzir za obračun paušala turističke pristojbe niti se smiju iznajmljivati djeci starijoj od predškolske dobi.

U skladu s tim, turističke zajednice su dobile obavijest od HTZ-a da će se svi pomoćni kreveti koji su trenutno uneseni u eVisitor automatski izbrisati nakon 15. veljače 2020., kako bi se osigurao točan obračun turističke pristojbe

Turističke zajednice mogu prije 15.2.2020. javiti postoje li na njihovom području pomoćni kreveti koji su navedeni u izreci rješenja pa ti kreveti neće biti izbrisani ili, nakon 15. veljače, sami unositi pomoćne krevete koji su navedeni u izreci rješenja u eVisitor.

Stoga, provjerite svoja rješenja i usporedite ih s podacima koje će eVisitor prikazivati za vaš objekt nakon 15. veljače. U slučaju bilo kakvih nepodudaranja i nedoumica, javite se svojoj područnoj TZ.

Što napraviti ako želimo zadržati pomoćne krevete?

Domaćini kojima su pomoćni kreveti upisani u obrazloženju rješenja, a koji ih žele ostaviti upisane u eVisitoru, moraju zatražiti od nadležnog ureda državne uprave izdavanje novog rješenja s pomoćnim krevetima u izreci rješenja.

5. Administrativne promjene u sustavu eVisitor

U skladu s novim Zakonom, ukida se dosadašnja podjela turističkih sezona, a ostaju dvije: glavna sezona i izvan sezone. Glavna traje od 1. travnja do 30. rujna, osim u općinama i gradovima koje su donijele odluku da glavna sezona traje čitavu godinu.

Za vikendaše će sezona za koju se plaća turistička pristojba trajati od 15. lipnja do 30. rujna. Vlasnici kuća ili stanova za odmor i članovi njihove obitelji koji se odluče plaćati paušalnu turističku pristojbu, i dalje se moraju prijaviti u eVisitor do 15. srpnja tekuće godine.

Kategorija “G – Sezonski radnici” je zamijenjena nazivom “G – Sezonski radnici – osobe koje zbog potrebe rada ili obavljanja poslova koriste uslugu smještaja u općini ili gradu u kojem nemaju prebivalište, isključivo za vrijeme obavljanja poslova/rada”.

Potkategorija “Izvorna stara obiteljska kuća (vikendica)” je ukinuta, a svi takvi objekti se sad upisuju u kategoriju “Kuća za odmor (vikendica)”. Objekti koji plaćaju turističku pristojbu po noćenju imaju rok dospijeća od 7 dana. Zaduženja i dalje nastaju svakog 1. i 15. dana u mjesecu. Prilikom generiranja uplatnice u eVisitor sustavu, potrebno je provjeriti je li na odabran datum već nastupilo dospijeće plaćanja.

Javno savjetovanje o Pravilniku o sustavu eVisitor

Napominjemo i da je na javnom savjetovanju novi Pravilnik o sustavu eVisitor kojim se mijenja propisani se način raspolaganja podacima iz sustava eVisitor. Savjetovanje sa zainteresiranom javnošću o Pravilniku o sustavu eVisitor je otvoreno do 29. veljače 2020.

U potrazi za informacijama posjetili smo TZ Trogir gdje smo razgovarali s djelatnicom Negicom Špika.

„Od 1. siječnja 2020. na snagu je stupio čitav set novih zakona o turizmu i mislim da će iznajmljivače na našem području najviše zanimati ono što se odnosi na financije. Više ne postoje zone. Svaki krevet, glavni ili pomoćni, jednako košta, a taj iznos je 350 kn po ležaju. Svakodnevno imamo dosta upita kako će se tretirati pomoćni kreveti i tu postoji nekoliko kategorija rješenja”, kazala je Negica Špika.