Obraćanje trogirskog gradonačelnika putem videa: Stojte doma, glavu gore i fala vam!

Imajući u vidu ozbiljnost situacije, trogirski gradonačelnik Ante Bilić snimio je video u kojem daje upute kako se zaštititi tijekom ove pandemije s jasnom porukom “Molim Vas još jednom da budete racionalni. U ovom trenutku sve može pričekati, ništa nije važnije od zdravlja i ljudskih života!”

Drage Trogirke i Trogirani

Volio bih da vam se prvi put na ovaj način obraćam zbog neke lijepe vijesti, ali pravi razlog možete pretpostaviti i sami.

Nisam tu da glumim epidemiologa, doktora, ni policajca. Tu sam da iskoristim odgovornost koju moja pozicija nosi i činjenicu da smo do sad ovdje kvalitetno komunicirali.

Vidim da se većina vas drži mjera i na tome vam veliko hvala, a sve ostale još jednom molim da shvate ovu situaciju maksimalno ozbiljno. Nalazimo se u izvanrednoj situaciji koja je već sada loša, a moguće je i da bude katastrofalna ako svi zajedno ne poduzmemo ono što nam grupa vrhunskih i dokazanih stručnjaka govori svaki dan.

Molim vas da shvatite ovu situaciju maksimalno ozbiljno. Molim vas da socijalne kontakte svedete na minimum i da se držite higijenskih mjera. Apeliram da pričekate na druženja s prijateljima u nekim boljim vremenima, da u dućan, na peškariju ili ljekarnu po potrebi ode jedan član vaše obitelji, da djecu sami izvedete u kraću šetnju, a ne s još roditelja i djece. Molim da se pri svakom socijalnom kontaktu van vašeg doma držite distance od barem 2 metra.

Molim naše starije da briškulu i trešetu i balote i druge gušte odgode i da imaju strpljenja jer doći će i moment kad ćemo se vratiti u normalu, a najvažnije je da taj moment dočekamo svi na broju.

Molim i naše mlade da pokažu zrelost u ovom trenutku i da shvate da ih se ovo itekako tiče. Niste u rizičnoj skupini, ali ne poštivanjem mjera možete biti rizik za prenošenje virusa na starije i bolesne. Bio bih ponosan da umjesto toga izaberete volontirati i pomoći tim ugroženim skupinama u obavljanju nužnih stvari. Treba nam volontera i svi koji imate volje javite se na 881 950.

Pozivam sve da pristojno i bez tenzija apeliraju na one koji se ne ponašaju dovoljno odgovorno, a takvih ima i mlađih i starijih.

Znam da nama Dalmatincima strpljenje često nije jača strana, da je teško prihvatiti da se nešto mora, da je teško inkomodirati se i od danas do sutra izgubit svakodnevnu rutinu, ali to je prilično mala cijena koju moramo platiti da bismo prebrodili ovu krizu.

U suprotnom izlažete opasnosti sebe, svoju obitelj, prijatelje, a indirektno doslovno apsolutno svakoga u Hrvatskoj.

Osim najnužnijih aktivnosti da bi Grad funkcionirao, moji suradnici i ja zadnjih tjedan dana maksimalno smo se držali svih mjera opreza i od danas smo započeli raditi s po jednim djelatnikom u uredu.

Osim što smo se bavili tekućim stvarima koje su prioritet, donijeli smo i odluke kojima smo trenutno bar malo pokušali pomoći svim građanima – od upola manje cijene vrtića za ožujak, ne plaćanja zakupa gradskih prostora i štekata pa do obustave svih nabava i investicija koje još nisu započele.

Naravno da je to nedovoljno, naravno da ne može Grad spasiti i poduzetništvo, i turizam, i kućne budžete, ali sigurno ćemo ovisno o okolnostima donijeti još mjera da sačuvamo i naše građane i da Grad opet ne dođe u ogromne financijske probleme kao ne tako davno. Svi ćemo morati dati obol. Ne postoji idealan scenarij, ali tražimo najmanje bolan.

Situacija je neizvjesna, ali jedino što je izvjesno da se epidemija širi. Nevolja nikad ne dolazi sama pa stvar bude gora, Zagreb je jučer pogodila druga katastrofa u ime grada Trogira želim uputiti punu podršku i ako bude ikakvog načina da pomognemo, to ćemo i učiniti.

Molim Vas još jednom da budete racionalni. U ovom trenutku sve može pričekati, ništa nije važnije od zdravlja i ljudskih života.

Vjerujem da je svakome od vas to jasno i da ćemo mi Trogirani biti dobar primjer što to znači društvena odgovornost i solidarnost. Budimo svi zajedno dio rješenja ovog problema, da se što prije vratimo u svakodnevnicu i uživamo u onim stvarima koje smo do sada uzimali zdravo za gotovo.

Stojte doma, glavu gore i fala vam!

Pogledajte VIDEO