Novost u Trogiru: Građani, registrirajte se za online glasanje u sklopu projekta “I tebe se pita!”

Svaki građanin, neovisno je li poslao prijedlog, može se uključiti u glasanje za projekte u svom mjesnom odboru, bilo dolaskom na javnu tribinu, bilo kroz e-sustav

U sklopu trećeg izdanja projekta participativnog budžetiranja “I tebe se pita!” koji provodi Grad Trogir, građani su poslali 243 prijedloga malih komunalnih investicija za poboljšanje kvalitete života i infrastrukture po svim mjesnim odborima. U usporedbi s dosadašnje dvije godine, prijedlozi su ovaj put još kvalitetniji, konstruktivniji i precizniji nego prije.

„Dobili smo puno lijepih i izvedivih prijedloga. Ove godine većina njih ulazi u okvire projekta po opisu, zahtjevnosti i nadležnosti. To pokazuje kako smo u posljednje dvije godine s građanima uspostavili jednu kvalitetnu praksu koju su sjajno prihvatili i pokazuju želju da aktivno sudjeluju u unaprjeđenju kvalitete života u gradu. Hvala svima koji su se uključili u projekt. Slijedi evaluacija svakog pristiglog prijedloga, nakon čega će građani imati uvid u procjenu troška svakog od njih te će moći glasati za one koje smatraju prioritetima. Ovisno o tome koji projekti dobiju najviše glasova i uklope se u budžet koji smo raspodijelili po mjesnim odborima, mi ćemo projekte uvrstiti u proračun za 2021. godinu i tijekom godine ih realizirati“, poručio je gradonačelnik Ante Bilić.

Ono što je novost u usporedbi s prethodne dvije godine je to što će građani po prvi put moći glasati i online. Ta praksa uvodi se kao već planirano unaprjeđenje projekta, ali i kao dodatna mjera sigurnosti s obzirom na epidemiološku situaciju koja je nepovoljna i neizvjesna u smislu javnih okupljanja. Svaki građanin, neovisno je li sam poslao prijedlog, može se uključiti u glasanje za projekte u svom mjesnom odboru, bilo dolaskom na javnu tribinu, bilo kroz e-sustav.

Za uključenje u online glasanje, potrebno se registrirati na sljedećoj poveznici: https://fair-votes.com/online-prijave. Registracije su moguće do ponedjeljka, 19. listopada. Svi koji se registriraju uskoro će dobiti poziv za probno glasovanje te će se potom preko svojih mobilnih uređaja moći uključiti u glasanje na dane održavanja tribina, od 24. do 31. listopada.

Raspored tribina po mjesnim odborima bit će objavljen u narednim danima, kao i dodatne upute onima koji se odluče za online glasanje. Na lokacijama održavanja tribina, ako takva okupljanja budu dozvoljena u planiranim rokovima, bit će ispoštovane sve epidemiološke mjere u cilju očuvanja zdravlja i sigurnosti građana. Ostali zainteresirani građani će, na dan tribine u njihovom mjesnom odboru, preko jednostavnog online sustava moći pregledati sve predložene projekte i njihove troškove te dati glas projektu koji smatraju prioritetom. Više informacija bit će objavljeno sljedeći tjedan putem službenih kanala Grada.

„Pronašli smo način da unatoč epidemiološkoj situaciji ne zaustavljamo važne projekte, a jedan od njih definitivno je uključivanje građana u kreiranje proračuna. Javne tribine su odlična praksa koja nam daje priliku za lijepo druženje i diskusiju, koju posebno vole naši stariji sugrađani i od koje ne bismo htjeli odustati, ali online glasanje je u ovom trenutku stvar standarda, a posebno potrebe. Pozivam građane da se uključe kako god im odgovara i da nastave sami odlučivati o malim, ali za ugodniji svakodnevni život važnim investicijama u njihovim mjesnim odborima“, zaključio je gradonačelnik Bilić.

U prve dvije godine projekta „I tebe se pita!“ realizirano je 70-ak malih komunalnih investicija koji su predložili i izglasali građani. Među ostalim, uređen je park za pse na Solinama, postavljene su nadzorne prometne kamere na više lokacija, uređeno je stubište s rukohvatom prema plaži Saldun, Žedno je dobilo lijepo uređeni park u centru mjesta, saniran je zid groblja u Arbaniji, rekonstruiran most do Punte Tekete na Drveniku…