Nova višemilijunska investicija u Trogiru: Modernizacijom javne rasvjete smanjit će se potrošnja energije za 75%

U odnosu na trenutna izdvajanja iz proračuna, ova investicija građane neće koštati, a ugovor sadrži i garanciju postignutih ušteda

U Salonu Grada u četvrtak, 13. listopada, potpisan je ugovor o modernizaciji javne rasvjete između Grada Trogira i tvrtke Petrol d.o.o. Ugovor je sklopljen na rok od 6 godina i 5 mjeseci od čega se na razdoblje modernizacije odnosi 5 mjeseci, a na razdoblje pružanja usluge 6 godina. Godišnja vrijednost usluge iznosi 1.581.000 kn + PDV, a ukupna vrijednost ugovorene usluge 9.486.000 kn + PDV. Projekt se u potpunosti financira putem ESCO modela, što znači da Grad Trogir ne sudjeluje u investiciji niti se ovim projektom zadužuje, već pružatelju usluge Petrol d.o.o. plaća mjesečnu naknadu koja je manja od ostvarenih ušteda na električnoj energiji, a isto je zajamčeno Ugovorom o energetskom učinku.Kroz ovaj projekt modernizirat će se postojeći sustav javne rasvjete te će se modernizirana rasvjeta održavati, uz garanciju i verifikaciju postignutih ušteda. Također, realizacijom ovog projekta Grad Trogir ispunit će svoju zakonsku obvezu sukladno novom Zakonu o zaštiti od svjetlosnog onečišćenja s čijim su odredbama jedinice lokalne samouprave dužne uskladiti postojeću rasvjetu. Postojeća javna rasvjeta u Gradu Trogiru u većini slučajeva ne zadovoljava minimalne zakonske kriterije zaštite okoliša od svjetlosnog onečišćenja i predstavlja veliko financijsko opterećenje za gradski proračun. Zamjenom zastarjele i neadekvatne rasvjete suvremenim rasvjetnim tijelima postići se zadovoljavajuća rasvijetljenost i značajno smanjiti potrošnja električne energije te emisija CO2. Ovim projektom Grad Trogir će dobiti i mogućnost regulacije rada sustava javne rasvjete čime će se omogućiti rad javne rasvjete cijelu noć uz dodatne uštede.

„Potpisali smo iznimno važan ugovor koji nam garantira učinkovitiju, štedljiviju i povoljniju za okoliš javnu rasvjetu. Ovo je jedan novi korak ka samoodrživosti i energetskoj učinkovitosti grada. Što je jednako važno, građane to u odnosu na trenutna izdvajanja iz gradskog proračuna neće dodatno koštati, a za 6 godina imat ćemo i osjetne uštede. U trenutku kada cijene energenata, posebno struje, idu gore, ovo je tim više izvrsna vijest. Moramo razmišljati i investirati dugoročno i strateški. Počeli smo manjim koracima, energetskom obnovom vrtića, solarima na dvorani i Mosorovu domu, a ponosan sam što je ovo prva velika investicija u smjeru energetske učinkovitosti“, istaknuo je gradonačelnik Ante Bilić.

U ime tvrtke Petrol d.o.o., potpisivanju ugovora prisustvovali su Boris Antolovič, predsjednik uprave, Vladimir Kuzmić, član uprave te Ante Karoglan, voditelj razvoja i prodaje za sektor energetskih rješenja.

„Realizacijom ovog projekta Grad Trogir će godišnje smanjiti potrošnju električne energije za preko 75%, čime će se pokriti svi troškovi na projektu i još će svake godine ostati nešto dodatne uštede za gradski proračun. Dodatan benefit za Grad Trogir su uštede na održavanju modernizirane opreme koje preuzima Petrol d.o.o.. Nakon isteka Ugovora o energetskom učinku, kompletna ušteda ostaje Gradu Trogiru“, poručili su ispred tvrtke Petrol d.o.o.