Jednoglasno usvojena odluka: Hajduk će graditi suvremeni sportski kamp u Trogiru!

Ovakav projekt, na ovoj lokaciji i s nama kao partnerima je preduvjet za stvaranje sportskog sadržaja bez konkurencije u ovom dijelu Europe, poručio je gradonačelnik Bilić

Na 27. sjednici Gradskog vijeća Grada Trogira jednoglasnom odlukom vijećnika izglasana je odluka o davanju suglasnosti za sklapanje sporazuma o poslovnoj suradnji s HNK Hajduk.

Ovom odlukom omogućava se pristup gradnji novog Hajdukovog kampa na lokaciji vojarne “Knez Trpimir” u Divuljama, koju je Grad Trogir 2007. godine dobio od MORH-a na raspolaganje na 25 godina, s mogućnošću produljenja. Grad će Hajduku omogućiti investiciju, a pri tome će jedan sportski teren biti stavljen na raspolaganje Gradu, odnosno HNK Trogir.

Radi se o površini od nešto više od 70.000 metara kvadratnih. Projektom bi se realiziralo pet nogometnih igrališta standardnih dimenzija, od kojih bi jedno imalo tribine kapaciteta 1500 gledatelja, manji hotel, dvorana za treninge, teretana, prostor za dijagnostiku, za administraciju…

– Današnji datum očito ima veliku simboliku za naš grad. Prije dvije godine smo 17. srpnja otvorili novi čiovski most, a danas smo započeli jedan velik i poseban projekt. Hvala svim vijećnicima što su podržali ovu odluku. U ime građana grada Trogira mogu reći da sam sretan što će Hajduk svoj kamp, svoj drugi dom, imati upravo kod nas. Realni smo, razmišljamo održivo i zato je projekt zamišljen realno, fazno i financijski održivo. Ovo nije projekt Ante Bilića i Marina Brbića, ovo je projekt Grada Trogira i HNK Hajduk koji će se razvijati i služiti na korist institucijama koje predstavljamo puno dulje od trajanja naših mandata. Nisam imao niti malo dvojbe da će vijećnici podržati naš sporazum jer tko to u Dalmaciji ne bi htio ovakvu čast, ali i razvojnu priliku od koje i jedni i drugi imamo isključivo korist – rekao je gradonačelnik Ante Bilić.

Grad i HNK Hajduk na projektu su radili mjesecima te će prostor, koji je desetke godina bio zapušten i bez funkcije, uskoro postati suvremen sportski objekt važan i Klubu, ali i mladim trogirskim sportašima. Grad Trogir ovim projektom dobiva valorizaciju brownfield zone, nova radna mjesta, razvoj sportskih kapaciteta, doprinos održivom razvoju kroz energetsku neovisnost kampa, gospodarski razvojni impuls te dodatnu prepoznatljivost grada kroz jedinstven sportski objekt.

– Radi se o inicijativi Hajduka koju smo prihvatili i zajedno smo vrlo brzo odradili sve dosadašnje korake, kako između nas tako i prema državi. U nama će Hajduk imati partnera, a gradske službe po pitanju promjene prostorno-planske dokumentacije koja je potrebna za dio projekta, izdavanju dozvola i ostalim koracima bit će maksimalno efikasne tako da planirana dinamika realizacije projekta ne bude ugrožena. Ovakav projekt, na ovoj lokaciji i s nama kao partnerima je preduvjet za stvaranje sportskog sadržaja bez konkurencije u ovom dijelu Europe. Nakon sporazuma o poslovnoj suradnji koji je prije nešto više od tjedan dana potpisan između HNK Trogira i Hajduka, ovo danas bih označio bitnom točkom za trogirski nogomet i trogirski sport. Naša djeca i seniori će nakon obnovljenog terena na Batariji dobiti novi teren, dodatne sportske sadržaje i priliku razvijati se uz najbolje što Dalmacija ima. Pred nama je puno posla, ali ovo držim jednim od najvažnijih koraka u novijoj povijesti Hajduka i velikom prilikom za Trogir – istaknuo je gradonačelnik Bilić.

Nakon što je odluka o suradnji s Hajdukom usvojena na Gradskom vijeću, uslijedilo je potpisivanje sporazuma u Salonu grada, a potom i obilazak same lokacije na Divuljama. Predviđa se da bi do kraja 2021. trebala biti gotova projektna dokumentacija, a nakon toga bi se krenulo sa izgradnjom. Ako sve bude u zamišljenim rokovima, kamp bi mogao biti gotov za pet godina.

– Mnogo puta do sada ponavljali smo i vjerujem da ste svi toga svjesni, kako je gradnja nogometnog kampa Hajdukov kapitalni projekt, naš najvažniji infrastrukturni projekt u 21. stoljeću i čvrsti temelj bez kojeg se Klub ne može razvijati i napredovati. Zato s izuzetnim ponosom možemo potvrditi da se danas nalazimo na polaznoj točki jedne velike priče koja će nam osigurati kontinuitet odgoja i proizvodnje elitnih igrača, talentiranih nogometaša i kvalitetnih osoba, što je kroz cijelu povijest krasilo Hrvatski nogometni klub Hajduk i našu Akademiju “Luka Kaliterna” – rekao je predsjednik Hajduka Marin Brbić te dodao:

– Posebno nam je zadovoljstvo što će budući nogometni kamp niknuti ovdje u Trogiru, gradu koji je oduvijek srcem i dušom živio za bijelu boju. Isto tako, iznimno se zahvaljujemo Gradu Trogiru što je prepoznao ovaj trenutak i važnost izgradnje nogometnog kampa te sam siguran pri tom da će i cjelokupna lokalna zajednica ostvariti brojne benefite od naše buduće suradnje. Za kraj ću naglasiti kako ovo nije projekt Marina Brbića, niti bilo kojeg pojedinca koji je bio ili će biti u Klubu. Ovo je projekt svih nas, svih hajdukovaca, ovo je projekt Hajdukove budućnosti. Tek smo na početku, pred nama je puno posla, mnogo etapa koje moramo prijeći, ali zajedno ćemo doći do cilja – zaključio je predsjednik Hajduka.

Dodajmo kako su na Gradskom vijeću izglasane točke izmjena i dopuna proračuna za 2020. godinu, izmjene i dopune odluke o izvršavanju proračuna za 2020. godinu, izmjene i dopune odluke o dugoročnom kreditnom zaduženju za realizaciju kapitalnog projekta – izgradnje (modernizacije) javne rasvjete, odluke o davanju suglasnosti za sklapanje sudske nagodbe s tvrtkom Eurodaus d.d. te izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Grada Trogira. Odluka o stavljanju van snage Odluke o privremenoj zabrani izvođenja građevinskih radova tijekom 2020. godine nije izglasana.