Javna tribina u Trogiru: kako osigurati parking mjesta za stanare stare jezgre Čiova

Cilj je riješiti problem građana koji itekako utječe na kvalitetu života, istaknuo je gradonačelnik

Grad Trogir i Trogir Holding u utorak, 4. travnja, u prostoru KUD Kvadrilja od 19 sati organiziraju tribinu na temu parkinga u staroj jezgri Čiova. Cilj tribine je razgovarati s mještanima o njihovim iskustvima te iznijeti moguće modele kojima bi se riješio nedostatak parkirnih mjesta za stanare. Prikazat će se analiza postojeće situacije i raspoloživih parking mjesta te u koordinaciji s građanima raspraviti koje bi bilo optimalno rješenje, pogotovo za vrijeme turističke sezone kada kronično nedostaje slobodnih parkirnih mjesta.

Na isti način Grad i Holding pristupili su rješavanju problema na predjelima Balancane i Ribola. Na Balancanama, pokraj škverskih zgrada, proteklih dana iscrtala su se parking mjesta gdje je najveći dio označen kao isključivo za stanare te ih nitko drugi neće smjeti koristiti. Stanari će po povlaštenoj mjesečnoj karti od 7 eura imati pravo korištenja mjesta označenih samo za stanare, ali i drugih dostupnih mjesta. Sličan model, usuglašen sa stanarima zgrada, upravo se implementira na Riboli.

„Najavili smo da ćemo se pozabaviti ovim problemom i to smo i napravili. Pitanje prometa u mirovanju bitno je za funkcioniranje svakodnevnog života i za funkcioniranje grada kao cjeline. To je tema i u Beču i u Rimu i u Trogiru. Nije cilj podilaziti sve većem broju automobila u centru i šire, dapače. Taj problem rješavat ćemo na drugi način, a to je među ostalim bolji i održiviji javni prijevoz. Cilj je riješiti problem građana koji itekako utječe na kvalitetu života, a kvaliteta života je stavka zbog koje će netko birati hoće živjeti u Trogiru ili drugdje. Pogotovo želimo da stanari jezgre i šireg centra ostanu tu živjeti, a ne da se sve pretvori u apartmane“, istaknuo je gradonačelnik Ante Bilić.

„Najveći problemi nastaju tijekom turističke sezone, a ona je sve duža. S obzirom na booking ove godine, imat ćemo punih 6 mjeseci jako dobru posjećenost. To je dobra vijest, ali nosi svoje izazove. Zato pozivam sve mještane stare jezgre Čiova, u pojasu od Lučice do Banja, da dođu na tribinu, da se kao i do sada uključe kada rješavamo pitanje od javnog interesa i da vidimo koji model parkinga će njima najbolje odgovarati“, poručio je gradonačelnik.