„I tebe se pita!“: Trogirke i Trogirani izglasali 44 projekta vrijedna 1,35 milijuna kuna

Mogu reći da sam ponosan što je naša zajednica pokazala da je proaktivna, da želi sudjelovati, da nisu samo pasivni promatrači“, poručio je gradonačelnik

Završena je druga faza projekta participativnog budžetiranja „I tebe se pita!“. Održano je svih osam javnih tribina po mjesnim odborima, a Trogirke i Trogirani izabrali su 44 prijedloga koja će se realizirati u 2022., od ukupno 342 predložena. Tribinama je prisustvovalo oko 350 građana koji su glasali za one prijedloge koje smatraju prioritetima u svojim mjesnim odborima, a bila je to i prilika za razgovor o drugim gradskim projektima i pitanjima koja su zanimala prisutne.

„Hvala svim građanima koji su sudjelovali na tribinama. Usudit ću se i reći da su ove godine najbolje rasprave i najbolji prijedlozi. To znači da ovaj projekt sazrijeva i da ga građani bolje razumiju i prihvaćaju. Više sam puta rekao i ponovit ću – ovaj projekt je jednako vrijedan kao i neki milijunski infrastrukturni projekti. Zainteresirati građane za proračun, uključiti ih u donošenje odluka, da ne odlučuju samo jednom u četiri godine, to je ogromna stvar. Mogu reći da sam ponosan što je naša zajednica pokazala da je proaktivna, da želi sudjelovati, da nisu samo pasivni promatrači“, poručio je gradonačelnik Ante Bilić.

Projekt „I tebe se pita!“ je u svom četvrtom izdanju. Trogir ga je pokrenuo 2018. godine kao prvi grad u Dalmaciji, a do danas su tu praksu preuzeli brojni gradovi i općine u okruženju.

„Ukupno smo u dosadašnja tri izdanja riješili oko 130 malih komunalnih investicija. Vjerujem da ćemo, ako tako nastavimo, kroz par godina riješiti sve osnovne potrebe što se tiče manjih komunalnih zahvata diljem grada. To je stvarno velika stvar. Kada to uspijemo, možemo razmišljati i o dvogodišnjem ritmu projekta kako bi se još veći iznosi izdvajali po mjesnim odborima pa bismo mogli i neke veće projekte financirati ovim putem“, zaključio je gradonačelnik.

Cjelokupan popis izglasanih projekata dostupan je na službenoj Facebook stranici Grada Trogira. Projektu sad slijedi treća faza, a to je realizacija projekata.