„I tebe se pita!“: Građani Trogira izglasali 37 malih komunalnih investicija za 2021.

„Hvala građanima na sudjelovanju, što žele biti aktivni u kreiranju ljepšeg grada i što smo zajedno pokazali da je ovakva komunikacija moguća, potrebna i dobro došla“, poručio je gradonačelnik

Održane su sve javne tribine su sklopu trećeg izdanja projekta participativnog budžetiranja „I tebe se pita!“. Građani u svih osam mjesnih odbora u Trogiru, sudjelovanjem na tribini i glasovima koje je ove godine bilo moguće dati i elektronskim putem, među 243 svoja prijedloga izglasali su 37 malih investicija vrijednih oko 1.350.000 kuna koje će se uvrstiti u proračun za 2021. godinu.

Tribine su održane uz sve sigurnosne mjere i prošle su u najboljem redu. Zahvaljujući elektronskom glasanju koje je uvedeno kao pilot projekt i zbog širenja opcija za građane, ali i zbog epidemiološke situacije, i ove godine svoj glas dalo je oko 400 građana.

„Hvala građanima na sudjelovanju, što žele biti aktivni u kreiranju ljepšeg grada i što smo zajedno pokazali da je ovakva komunikacija moguća, potrebna i dobro došla. Sada već imamo kontinuirani odaziv, kako u slanju prijedloga tako i u izlasku na glasanje za male komunalne projekte, što znači da smo s građanima razvili povjerenje i uspostavili jednu kvalitetnu, demokratsku praksu. Činjenica da sve više Trogirki i Trogirana želi aktivno sudjelovati u političkom životu grada, da ih zanima i žele odlučivati kako se torši javni novac, a to je najveći uspjeh ovog projekta“, poručio je gradonačelnik Ante Bilić.

Trogir je praksu participativnog budžetiranja uveo kao prvi grad u Dalmaciji. Kao jedan od nekolicine u Hrvatskoj Trogir je uveo i aplikaciju Gradsko oko kojim građani mogu prijavljivati male komunalne, prometne i infrastrukturne nedostatke. U prvih mjesec i pol dana korištenja, tim putem riješeno je više od 100 prijava građana.

„Grad planira i investira u velike kapitalne projekte, a participativno budžetiranje i Gradsko oko alat su kojim želimo dodatno poboljšati svakodnevnicu, izgled javnih površina, dodati nove sadržaje po kvartovima… Nitko ne zna bolje od samih građana što je potrebno u njihovoj ulici i mjesnom odboru. Ponosni smo i prezadovoljni što ovi projekti imaju tako dobar odaziv“, dodao je gradonačelnik.