Gradsko vijeće u Trogiru: Usvojen rebalans proračuna, uskoro radovi na šetnici Lokvice – Brigi

Do kraja godine obnovit će se Gradske loža te započeti radovi na rekonstrukciji kanalizacije u staroj gradskoj jezgri

U Trogiru je održana 4. sjednica Gradskog vijeća u novom sazivu. Glavne točke dnevnog reda bile su rebalans proračuna te izvještaji gradskih tvrtki i ustanova.

„Rebalans smo morali donijeti jer svjedočimo rastu cijena građevinskih usluga na tržištu. Iz izvještaja za prvu polovicu godine vidljivo je da Grad bolje posluje što je očekivano te da se stvara višak koji će se utrošiti u one projekte koji su lani stali zbog epidemije. Drago mi je da smo stabilni, ispunjavamo obveze, pogotovo znajući koliko smo imali problema prošlih godina. Ponosan sam što smo financijski i u drugim pogledima postali jedan normalan grad“, istaknuo je gradonačelnik Trogira Ante Bilić.

Na aktualnom satu većina pitanja vijećnika odnosila se na komunalne investicije, ali jednako važna tema bila je i ona o produljenju voznog reda privremene brodske linije kopno – Čiovo za vrijeme radova na sanaciji starog mosta.

„Pojasnili smo da Grad prati potrebe građana i u tom smislu već smo dva puta mijenjali i produžavali vozni red. Posljednjom izmjenom predvidjeli smo da sve dane do kraja listopada linija ide od 6 do 22 sata. Pratimo potrebe, ali trebamo biti racionalni i odgovorni prema javnom novcu. Dok postoje alternativni pravci, za sada se nismo odlučili dodatno produžabati vozni red, ali odluke ćemo donositi ovisno o situaciji na terenu“, rekao je gradonačelnik.

Na aktualnom satu izvijestio je kako obnova gradske lože slijedi do kraja godine, nakon što je od Ministarstva kulture odobreno 400.000 kuna za tu namjenu. Također, uskoro će započeti radovi na izgradnji šetnice s biciklističkom stazom od Lučice do Briga, nakon što je provedena nabava te su odobrena sredstva. Nabava je provedena i za rekonstrukciju kanalizacije u staroj gradskoj jezgri gdje će radovi početi u narednim mjesecima. Jedna od tema koja je zanimala vijećnike je i stanje s drvenim mostom. S obzirom na osjetljivost tog zahvata, Grad je ponovno u svoj rad uključio Društvo arhitekata Split koje će provesti arhitektonski natječaj, smatrajući kako je to najbolje rješenje. Postupak je pokrenut i do kraja mjeseca natječaj će biti objavljen. Rasvjeta u Ulici Špira Puovića bit će postavljena kroz 15-ak dana, a uspornici koje su tražili građani Arbanije bit će postavljeni kroz mjesec dana.

Na sjednici je usvojena i odluka o ograničavanju korištenja jednokratne plastike za Grad Trogir te ustanove i trgovačka društva u (su)vlasništvu Grada Trogira. Grad Trogir dio je globalne inicijative WWF-a pod nazivom “Plastic Smart Cities” koja ima za cilj spriječiti dotok plastike u prirodu i prehrambeni lanac te su ovom odlukom definirane mjere i aktivnosti radi ostvarenja tog cilja.