Gradsko vijeće u Trogiru: usvojen rebalans proračuna, Grad kupuje Kuglanu

Pozivam sve na strpljenje, a mi ćemo napraviti sve što je moguće da se radovi na izgradnji kanalizacijske mreže odvijaju kako je dogovoreno i da na kraju svi budemo zadovoljni, istaknuo je gradonačelnik

U Trogiru je održana osma sjednica Gradskog vijeća te su usvojene sve 22. točke dnevnog reda. Među najvažnijim točkama bile su one o rebalansu proračuna 2022. kojim je omogućen nastavak realizacije svih zacrtanih programa i projekata. Pitanja na aktualnom satu uglavnom su bila upućena gradonačelniku Anti Biliću na temu radova na vodovodnoj i kanalizacijskoj mreži u sklopu projekta Aglomeracija Kaštela – Trogir koji će prije stanke trajati još mjesec dana, pa se nastaviti u rujnu.

„S jedne strane zadovoljan sam što se u Trogiru odvijaju radovi na infrastrukturi vrijedni preko 100 milijuna kuna, počevši od kanalizacijske mreže, obnove starog mosta pa do uređenja šetnice na Brigima i obnove kina. U našem gradu toliko se odavno nije odavno ulagalo, ali sigurno da radovi uzrokuju određenu dekomodaciju građanima, prvenstveno oni na kanalizacijskoj mreži koji se odvijaju u svim mjesnim odborima. S druge strane, sve te radove smo čekali godinama, te osiguravali financiranje da bismo ih mogli realizirati. Po strogim pravilima europskih fondova, teško je sada zaustavljati radove na kanalizaciji, pogotovo imajući na umu situaciju s inflacijom i poskupljenjima. Sve to može nas odvesti u neke neželjene situacije raskida ugovora i penala koje bi na kraju platili krajnji korisnici, a to su građani. S ViK-om smo uspjeli dogovoriti da se u samom srcu sezone, kroz srpanj i kolovoz, radovi ne odvijaju. U stalnoj smo komunikaciji s mještanima, sve intenzivnije obilazimo teren i radimo s naše strane koliko je moguće da iskoordiniramo radove. Ono što je najvažnije naglasiti jesu benefiti projekta, od toga da se neće morati plaćati pražnjenje septičkih jama, zatim poboljšanje životnog standarda, a najvažnije zaštita zdravlja i okoliša. Ipak mislim da je to puno važnije od privremenih prigovora. Nažalost, naši urbanistički standardi su takvi da je teško osigurati alternativne pristupe ulicama. Pozivam sve na strpljenje, a mi ćemo napraviti sve što je moguće da se radovi odvijaju kako je dogovoreno i da na kraju svi budemo zadovoljni“, istaknuo je gradonačelnik Ante Bilić.

Jedna od usvojenih odluka tiče se i kupnje prostora Kuglane.

„Odlučili smo da ćemo otkupiti i taj prostor. To je zadnji prostor u kompleksu u vlasništvu Holdinga koji je preostao, a želimo ga kupiti kako bismo realizirali neke projekte. Podsjetit ću da smo nedavno kupili jedan prostor od Brodomerkura. Drago mi je da Grad kupuje nekretnine i nastavit ćemo povećavati imovinu grada“, dodao je gradonačelnik.

Grad je odlukom proglasio javnim dobrom u općoj uporabi u vlasništvu Grada Trogira parkirališta u ulici A.G. Matoša, parkiralište Balančane te parkiralište u ulici Dr. Franje Tuđmana. Radi se o odluci kojom će se pokušati riješiti problem pronalaska parkirnih mjesta za stanare Balančana i Ribole, s kojima je Grad prošli tjedan održao javne tribine na kojima se tražio pojedinačni model kojim bi se osigurao što veći broj mjesta za stanare, dok bi drugi morali plaćati satnu parkirnu kartu. Dogovoreni su pilot projekti na šest mjeseci te će se sa stanarima Ribole organizirati radna skupina s Holdingom i Gradom kako bi se iznašlo konačno rješenje.

„Sustavno smo se uhvatili problema parkinga. Radimo transparentno od početka mandata, prvo kroz „I tebe se pita!“, sad i kroz rješavanje problema parkinga izravno uz sudjelovanje građana Balančana i Ribole, a doći ćemo još kvartova. Imamo pilot modele za oba kvarta i pa ćemo vidjeti kakvo će poboljšanje donijeti. Nadam se da ćemo ih zaštititi i riješiti problem parkinga i da će na kraju građani biti zadovoljni.“

Također, na sjednici je usvojena odluka o povećanju koeficijenata plaća djelatnicima Gradske uprave te gradonačelniku i zamjeniku gradonačelnika.

„Važno za napomenuti je da je ovo prvo povećanje plaća za djelatnike Grada još od 2010. Znajući da je otada prosječna plaća u Hrvatskoj rasla za 38 posto, da je država nedavno podignula plaće za svoje službenike, da se nalazimo u inflaciji i da su troškovi života naglo skočili u posljednjih šest mjeseci, ovo je jedna nužna socijalna odluka. S ovim povećanjem, plaće u Gradu će i dalje biti ispod nacionalnog prosjeka, od 4500 do 9000 kuna, što i nije neki standard, no svakako ćemo pratiti situaciju i dodatno korigirati odluke u budućnosti ako bude prostora za to. Jednako ćemo pokušati i u svim gradskim tvrtkama“, rekao je gradonačelnik Bilić te dodao kako je zadovoljan dinamikom i konstruktivnošću rasprave na gradskom vijeću.