Grad Trogir po prvi put dodjeljuje božićnice nezaposlenima

Željeli smo barem malo pomoći što široj skupini naših sugrađana koji su u potrebi, rekao je gradonačelnik Ante Bilić

U ponedjeljak je održana 29. sjednica Gradskog vijeća Grada Trogira. Sjednicu su obilježila izvješća – o radu gradonačelnika za prvu polovicu 2020. te o radu gradskih ustanova, Javne vatrogasne postrojbe i o radu uprave Trogir Holdinga za 2019. godinu. Većina točaka usvojena je jednoglasno.

„Možda i najvažnija odluka je ona o socijalnoj skrbi kojom smo omogućili da se božićnice ove godine po prvi put dodijele svim našim nezaposlenim sugrađanima. Smatrali smo da je to posebno važno uslijed krize koja nas je zadesila. Situacija je teška i htjeli smo pomoći, makar simbolično, što široj skupini sugrađana koji su u potrebi“, rekao je gradonačelnik. Iznos koji će biti dodijeljen nezaposlenima je 300 kn.

Izvještaj o radu gradonačelnika u velikom dijelu odnosio se na borbu s koronakrizom i rad Stožera civilne zaštite Grada Trogira.

„Mislim da smo dobro reagirali i donijeli kvalitetne odluke, pogotovo one koje se tiču sanacije ekonomskih posljedica. Moram napomenuti da smo ih donijeli u suradnji sa svim klubovima vijećnika u Gradskom vijeću i još jednom pohvale i zahvala svima što smo pokazali razum i solidarnost kada je bilo najpotrebnije. Donesenim mjerama ostvarili smo 7,5 milijuna kuna ušteda i potpora građanima i poduzetnicima. Što je jednako važno, uspjeli smo da se na terenu ne primijeti utjecaj krize, da ne pati održavanje grada i mislim da je Trogir jedan od gradova koji se najbolje snašao u ovoj situaciji“, istaknuo je gradonačelnik.

Povodom Dana grada ove godine na svečanoj sjednici u petak bit će skromniji broj uzvanika, sukladno epidemiološkoj situaciji i mjerama. Izglasani su i dobitnici nagrada Grada.

Osobna nagrada bit će dodijeljena Duji Podrugu, policajcu rođenom u Trogiru, koji je 2019. proglašen policajcem godine i dobitnik om godišnje nagrade MUP-a, nakon što je sam svladavši razbojnike spriječio razbojstvo u banci u Zagrebu.

Druga osobna nagrada ide Marini Vujčić, hrvatskoj spisateljici, kolumnistici i urednici, rođenoj u Trogiru. Do danas je objavila šest romana, nekoliko drama i knjiga za djecu, a po njenoj drami “Umri ženski” u listopadu ove godine postavljena je odlična predstava kazališta Kerempuh.

Za plemenitu i humanu aktivnost darivanja krvi nagrađuju se Klaudio Ševo za 95 darivanja i Tonći Bilić za 97 darivanja.

Skupne nagrade grada Trogira idu Gradskom društvu Crvenog križa za dugogodišnji uspješan humanitarni rad te udruzi EKO Žedno koja s velikim entuzijazmom radi na očuvanju prirode, a ove godine zahvaljujući trudu Udruge predstavljene su nove pješačke i biciklističke staze otoka Čiova.

Medalja gradonačelnika ide Ratomiru Frani za 60-godišnje neprekidno članstvo u izviđačima i druge brojne društvene aktivnosti te za 85 darivanja krvi. Perini Vukman za aktivan rad u KUD Kvadrilja i na promociji i njegovanju folklorne tradicije te za 42 darivanja krvi. Šimunu Kataliniću za aktivno sudjelovanje u trogirskim izviđačima čiji je član od 1959. do danas, kao i u KUD-u Kvadrilja čiji je član od 1984. godine.