Edukativni obilazak trogirskog deponija: Velik interes učenika za zaštitu okoliša i gospodarenje otpadom

„Upravo edukacijom i prevencijom možemo ići u smjeru ‘zelenog’ i održivog grada i upravo će mlade generacije nositi i provoditi te ideje u budućnosti”, poručio je gradonačelnik Bilić

Grad Trogir organizirao je fakultativni obilazak deponija „Vučje brdo” na kojem je prije nekoliko tjedana započela sanacija. Posjet je bio otvorenog tipa, a među 80-ak posjetitelja bili su zainteresirani građani, gradski vijećnici, učenici, nastavnici i profesori svih osnovnih i srednjih škola, mještani mjesnog odbora Plano na području kojeg je deponij te predstavnici medija.

Cilj obilaska bio je edukativne prirode kako bi se svim zainteresiranima objasnilo stanje trogirskog deponija te faze i ciljevi sanacije, ali i općenito približilo načine gospodarenja otpadom te koliko je to važno za okoliš i društvo u cjelini. Posjetitelje su dočekali predstavnici izvođača radova i s gradonačelnikom odgovarali na pitanja.

– Veseli me ovako velik odaziv za posjet jednoj ne baš popularnoj i lijepoj lokaciji. To je znak da su građani prepoznali važnost projekta sanacije i da ih ozbiljno zanima način gospodarenja otpadom. Posebno mi je drago što je ovako velik odaziv škola i učenika. Upravo edukacijom i prevencijom možemo ići u smjeru ‘zelenog’ i održivog grada i upravo će mlade generacije nositi i provoditi te ideje u budućnosti. Krenuli smo sa sanacijom ove ‘bombe’ koju ne vidimo, a nalazi nam se praktički iza leđa. Mogu samo reći da će ova Gradska uprava biti i primjer i partner svima koji se žele odgovornije ponašati prema okolišu. Svi mi – i Grad i Holding, ali i građani moramo bolje i odgovornije, pogotovo po pitanju zaštite okoliša – rekao je trogirski gradonačelnik Ante Bilić.

Sanacija deponija započela je sredinom siječnja. Podijeljena je u dvije faze po šest mjeseci, a bila je nužna za normalno funkcioniranje grada dok se ne realizira regionalni centar u Lećevici. Projekt sanacije ukupno iznosi oko 12 milijuna kuna od kojih 60 posto financira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Trogir je jedan od rijetkih gradova u Hrvatskoj, a posebice u Dalmaciji, koji se upustio u ovako velik i važan projekt.

– Ovaj je projekt vrlo sličan Karepovcu, jednako je visokog standarda, samo je manjih dimenzija. Kad smo prije oko mjesec dana došli na deponij on je bio pretrpanih kapaciteta, a već sada uspjeli smo postići da svježi otpad ima gdje pristizati dok se usput radi prostor za nove količine otpada koje će tek pristizati na tri nove odlagališne plohe. Te plohe će zaštiti tlo od direktnog kontakta otpada i zemlje, a osim toga radit će se plinski zdenci koji će skupljati plinove koji nastaju. Gotovi smo s prebacivanjem otpada i krećemo s izgradnjom ploha. Rok za dovršetak prve faze je šest mjeseci, ali radimo s namjerom da budemo gotovi do sezone i da se tada veće količine otpada mogu odlagati bez problema. Trogir će s ovim projektom dobiti vremena oko četiri godine, do izgradnje centra u Lećevici – rekao je Arsen Zoran Tomšić u ime izvođača radova.

Prisutne učenike najviše je zanimalo odvajanja otpada, hoće li i sami moći proći edukaciju na tu temu te mogu li se uključiti i sudjelovati u obnovi i ozelenjavanja, na što im je gradonačelnik potvrdno odgovorio i najavio da će Grad uspostaviti kontakt sa školama.

– Dobro je da učenici počnu razmišljati o otpadu i da se sami uključe u ovu temu. Jako je bitno da se od najranije dobi educiraju jer ako krenu vrlo rano, onda će na pravi način odlagati otpad. Osim što će čuvati okoliš, ta otpad je i sekundarna sirovina. Iako nam se čini da su nekad nezainteresirani za životna pitanja, te generacije malo više brinu za okoliš i vjerujem da će se u tome pokazati i bolji nego mi stariji – rekla je Mirjana Petrić, profesorica biologije Srednje škole Ivana Lucića.

Deponij „Vučje brdo” otvoren je 1968. godine. Površine je oko 66.000 m2. Prosječno se na njega ljeti odloži 2000 tona otpada, a zimi 710 tona. Procjenjuje se da je do sada tamo odloženo oko 555.000 m3 otpada. Koriste ga Grad Trogir, općine Marina i Okrug te Zračna luka.