DVD Trogir dobilo novu autocisternu

Dobrovoljno vatrogasno društvo Trogir obogatilo je svoj vozni park novom autocisternom vrijednom 2.227.265 kuna od kojih je Grad Trogir osigurao 1.771.812 kuna, a ostatak Splitsko-dalmatinska županija. Na prigodnoj svečanosti ključeve vozila gradonačelnik Ante Bilić uručio je predsjedniku toga društva Ivanu Vukmanu Uči.

– Zapovjednik Marin Buble u svom obraćanju osvrnuo se na tijek realizacije toga projekta. „Riječ je o zajedničkom projektu nabave 16 specijalnih vatrogasnih vozila koje je potaknula Vatrogasna zajednica SDŽ , a prihvatio župan Blaženko Boban. Inicijalni sastanak s gradonačelnikom upriličen je 2017. godine, potom je prijedlog o nabavci vozila prihvatilo Gradsko vijeće, a Sporazum o provedbi zajedničke javne nabave potpisan je 3. kolovoza 2018. godine. Osim Trogira taj sporazum potpisali su gradovi: Hvar, Kaštela, Komiža, Omiš, Supetar i Vis te općine: Baška Voda, Dugi Rat, Okrug, Podgora i Sućuraj. Dogovoreno je da u nabavci vozila Splitsko-dalmatinska županija participira s 20 posto sredstava, a Gradovi i Općine s osamdeset. Cijeli projekt vrijedan je 37.025.831 kunu, istaknuo je zapovjednik Buble.

Govoreći o karakteristikama autocisterne rekao je kako je kapacitet rezervoara za vodu 8 000 litara te da vozilo ima ugrađenu kombiniranu vatrogasnu pumpu normalnog i visokog tlaka i kapaciteta 3 000 litara u minuti pri tlaku od 10 bara, odnosno 400 litara u minuti pri tlaku od 40 bara.

Predsjednik društva Ivan Vukman Učo posebno se zahvalio gradonačelniku Biliću čija suglasnost da se vozilo nabavi je bila ključna. Podsjetio je kako je gradonačelnik bio zaslužan i za nabavku prethodnog vatrogasnog vozila.

U prigodnoj riječi prvi čovjek grada Ante Bilić nije zaboravio spomenuti dugu tradiciju DVD-a Trogir te važnost osnivanja Vatrogasne zajednice. „ I dalje će Grad pomagati u nabavci opreme, a vrlo važna je činjenica ulaganje i u ljude”, rekao je.

Prvi je za volan sjeo Član DVD-a Emilio Guina. Svečanosti su nazočili i bivši članovi DVD-a, te zamjenici gradonačelnika Viktor Novak i Ruža Kovačević Bilić i predsjednik Vijeća Ante Piteša.

Tekst: Gordana Dragan