Dovršena prva faza sanacije „Vučjeg brda“: trogirski deponij od sada je po najvišim tehnološkim standardima

Na svima nama je da se odgovorno ponašamo i mislimo što bacamo jer smeće ne nestaje iako nam je daleko od očiju, poručio je gradonačelnik Bilić

Nekoliko dana prije roka dovršena je prva faza sanacije trogirskog odlagališta otpada “Vučje brdo”. Oslobođene su nove plohe za odlaganje otpada, tlo je zaštićeno od direktnog kontakta s otpadom te su postavljeni plinski zdenci koji će prikupljati plinove koji nastaju na deponiju. Do kraja godine bit će dovršena i druga faza sanacije koja uključuje protupožarni sustav i hidrante, ali najveći dio posla je napravljen. Ovim projektom Trogir je riješio pitanje odlaganja otpada te osigurao dovoljan prostor za naredne četiri godine u skladu s trenutnim opterećenjem.

– Sada imamo deponij po najvišim standardima koji će nam služiti dok se, nadamo se, ne realizira regionalni centar. Osim deponija, uskoro otvaramo i reciklažno dvorište, a uz to svaki građanin ima pravo jednom godišnje besplatno odnijeti do 200 kg otpada u dvorište Holdinga. Na to podsjećam jer smo nedavno imali situaciju gdje su kamere zabilježile ilegalno odlaganje otpada u Žednom. Počinitelji su identificirani, kazne su im poslane, ali to nije ni cilj ni rješenje nego nam treba osjećaj odgovornosti prema zajednici i prirodi– istaknuo je gradonačelnik Ante Bilić i dodao:

– Gradska uprava čini sve da učini Trogir što „zelenijim” i čišćim gradom. ali na svima nama je da se odgovorno ponašamo, da mislimo što bacamo i recikliramo što možemo jer smeće ne nestaje iako nam je daleko od očiju – zaključio je.

Ukupna vrijednost sanacije deponija je oko 12 milijuna kuna, od čega Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost financira 60 posto sredstava.

Video saniranog deponija može se vidjeti ovdje: youtu.be/46HEtsp0dYQ, a deponij prije sanacije ovdje: youtu.be/k8O-HqYeZ3Q