CReAIT_novi projekt pristupačnog turizma iz EU programa Interreg Italija – Hrvatskaa 2021 – 2027.

Grad Trogir u suradnji sa Turističkom zajednicom grada Trogira postao je partner u CReAIT projektu (Co-creating Recipes for Accessible and Inclusive Tourism) koji okuplja lokalne zajednice, turiste s posebnim potrebama i dionike iz turističkog, civilnog i kulturnog sektora s ciljem osmišljavanja recepata za prilagodbu turističkih sadržaja osobama s poteškoćama.

Cilj projekta je uključiti ključne dionike iz Trogira i Ferma kako bi se pokrenuo proces društvene inovacije. Odabrana su po 2 lokaliteta u Trogiru (Kula Kamerlengo i Muzej grada Trogira) i Fermu (Mreža gradskih muzeja i objekt uz obalu) koja će kroz projekt implementirati nova rješenja i dodatne usluge prilagođene osobama sa invaliditetom.

«Pristupačnost je tema koja je jako draga našoj upravi – poručuje Ingrid Luciani iz općine Fermo – Vidjeti ovaj tim na djelu, koji predano radi na pokretanju velikog i ambicioznog projekta, izvor je ponosa i veliki poticaj.”

Općenito se starija populacija i osobe s invaliditetom suočavaju sa širokim spektrom prepreka zbog kojih su ograničeni konzumirati određene turističke usluge i funkcionirati u pojedinim okruženjima. Stoga, osiguravanje dostupnosti i prilagođavanje usluga predstavlja društveni iskorak ka jednakosti, ali i koristan alat u smislu diverzifikacije turističke ponude gradova Trogir i Fermo. Također, promatranje starije populacije i osoba s invaliditetom kao specifične ciljne skupine turista koja preferira putovati izvan turističke sezone može ublažiti sezonalnost turističkih tokova ovih destinacija.

Zadovoljna je bila i Ruža Kovačević Bilić, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Trogira: „Naša se kulturna baština mora zaštititi od visoke sezonalnosti, a zajedno ćemo nastojati naše lokalitete učiniti što dostupnijima, osobito van glavne turističke sezone. Moramo se pobrinuti da arhitektonske barijere više ne budu prepreka. Vrlo smo ponosni što možemo započeti ovaj put promjene zajedno s našim talijanskim partnerima.”

Projekt traje 18 mjeseci, od srpnja 2023. do prosinca 2024. Uz COOSS, kao vodeći partner, sudjeluje Grad Trogir, Općina Fermo i CEDRA Split.