CReAIT projekt: Grad Trogir s talijanskim Fermom kreira rješenja za inkluzivni i pristupačni turizam

Kreiranje recepata za inkluzivni i pristupačni turizam sa skraćenim nazivom CReAIT projekt je započet u srpnju 2023. s ciljem postizanja konkretnih inovativnih rješenja u turističkim destinacijama – Trogiru i Fermu (Italija) kako bi ih učinili pristupačnijima za osobe smanjene pokretljivosti, osobe s invaliditetom, senzornim, motoričkim ili mentalnim teškoćama.  Partnerski sastanak u Trogiru okupio je četiri partnerske institucije – Grad Fermo i Socijalno poduzeće COOSS (Italija) te Grad Trogir TZ grada Trogira i Splitsku udrugu CEDRA.

Fabio Ragonese, predstavnik Grada Ferma, naglasio je sličnost gradova kao najveću prednost projekta: „Oba grada imaju neprocjenjivu povijesno kulturnu baštinu koja privlači veliki broj posjetitelja, no izrazito smo sezonalne destinacije. Jedan od glavnih ciljeva ovog projekta je iznalaženje inovativnih modela inkluzije ranjivih skupina u našu ponudu kao gradova otvorenih za socijalne inovacije.“

 „Izazovi s kojima se susrećemo u pružanju socijalnih usluga bili su nam glavni motiv spajanja socijalnog sektora i sektora turizma, a to je cilj ovog projekta. Ponosni smo što smo vodeći partner na projektu upravo mi, regionalni pružatelj usluga u regiji Marche – COOSS te svoje iskustvo rada sa marginalnim i ranjivim skupinama prenosimo na novo područje, kazala je voditeljica projekta Mara Morici.

Grad Trogir kandidirao je dvije lokacije za provedbu projekta: Kulu Kamerlengo i Muzej grada Trogira. “Svakako će biti izazovno učiniti ih pristupačnima za različite potrebe naših posjetitelja, no model kojeg smo odabrali – uključivanje upravo predstavnika ključnih dionika trebao bi biti najbolji put za kreiranje novih rješenja“, istaknula je Ruža Kovačević Bilić, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Trogira.

 „Oko 12% svjetske populacije ima neki oblik invaliditeta, kad tomu dodamo starije osobe i pratnju govorimo o velikom turističkom tržištu na koje kao destinacija trebamo odgovoriti ponudom i sadržajem. Zato mi je iznimno drago da smo dio ovog projekta koji će iznjedriti konkretna rješenja za naš grad“, istaknuo je Marin Piveta direktor TZ grada Trogira.

Splitska udruga CEDRA, ima ulogu stručnog partnera u sukreiranju i procesima participativnog odlučivanja, a čiji je predstavnik Damir Cvijanović istaknuo upravo značaj ovakvih suradnji na stvaranju novih praksi i primjera za buduće korištenje u širem smislu razvoja turizma na održivi način.

Projekt je vrijedan 250.000 eura, financiran je iz Interreg programa italija – Hrvatska i traje od srpnja 2023. do prosinca 2024.