Boravak učenika iz Sjeverne Makedonije na stručnoj praksi u Trogiru

Mnogi projekti koji su dio Erasmus+ program EU za obrazovanje , sve više uključuje mobilnost pojedinaca kako nastavnika tako i učenike u svrhu stjecanja profesionalnih vještina i kompetencije.

U okviru jednog takvog projekta „European Dimension of Vocational Education in Economics“ u Trogiru su boravili učenici škole SOU „Ljupčo Santov“ iz Kočana, Sjeverna Makedonija i realizirali svoju stručnu praksu u uredu Pisarnice obavljajući poslove poslovne administracije.

Tijekom 3 tjedna prakse mentorica je bila gospođa Ivana Sorić, voditeljica Pisarnice, koja je učenike upoznala s pravilima i karakteristikama rada gradskog arhiva i ostalih administracijskih poslova , te rukovanjem digitalnim alatima koji se koriste u uredskom poslovanju.

Organizator ove suradnje bio je EuroCompetent – obrt za usluge u obrazovanju, kulturi i intelektualne usluge iz Đakova koji je svoje djelovanje u Trogiru započeo prošle godine održavanjem petodnevnih seminara za nastavnike iz europskih zemalja u prostorijama POU Trogir, a s istom djelatnošću nastavlja i ove godine tijekom lipnja, srpnja u kolovoza, te je od 6. do 10 lipnja održan tečaj za 4 nastavnika iz Belgije i 2 iz Finske s temom „Strategije praćenja i vrednovanja“ s naglaskom na rad s djecom s posebnim potrebama.

Organizator je također i potpomogao i suradnju škole iz Kočana sa Srednjom školom Ivana Lucića iz Trogira, pa su učenici i nastavnik iz Makedonije nazočili nastavi strukovnih predmeta kod profesorica Anite Grkov i Josipe Rejo Radenković.

EuroCompetent je također predstavio svim nastavnicima trogirske škole mogućnost stručnog usavršavanja na međunarodnoj razini pružajući im mogućnost kontakata s kolegama iz inozemstva i početak novih suradnji.