Ekologija glazbe

Na spomen riječi ekologija prva asocijacija je vrlo često devastacija okoliša,klimatske promjene,zagađenje zraka, vode , otpad...
Da li je moguće i kako , pojam ekologije povezati sa umjetnošću , osobito glazbom?
Koje su poveznice pokušati će odgovoriti predavanje pod nazivom „Ekologija glazbe" koje će se održati 15.12.(četvrtak) 2016. u prostorijama Gradske vijećnice u Trogiru,Trg Pavla II 1 s početkom u 17:30 sati.

Izlagačica je voditeljica projektnog centra Split udruge Održiva zajednica-OZ dipl.ing.kem.teh. Natalija Rajčić koja je ujedno vrlo aktivna i u području glazbe.
Osim završene glazbene škole „Josip Hatze" smjer solo pjevanje, članica je glazbene udruge „Belcanto" sa položenim master classes za klasično pjevanje u klasi prof:
Damir Fatović (Osjek)
Pia Brodnik (Slovenija)
Lidija Horvat Dunjko (Zagreb)
Eva Blahova (Slovačka)
Neda i Željko Martić (Zagreb)

Predavanjem će se nastojati objasniti utjecaj glazbe na čovjeka i okoliš.
Ekologija je definirana kao znanost koja proučava odnose među živim bićima,njihovog utjecaja na okoliš i okoliša na njih, dok je glazba umjetnost zvuka koja oplemenjuje i budi osjećaj za ljepotu.
Ekologija i glazba ovise o geografskoj raznolikosti,a samim tim i o različitim kulturama.
S obzirom da je održivost sposobnost održavanja ravnoteže određenih procesa i stanja načini održivijeg življenja vode reorganizaciji životnih uvjeta. Čovjeka promatramo kao glavnog aktera ovih procesa.
Svjesni smo klimatskih promjena te kako one utječu i transformiraju okoliš pa samim tim utječu na kvalitetu života.Glazba je također kroz stoljeća prolazila transformaciju i razvijala odnose čovjeka prema prirodnim ljepotama,ljubavi,...

B.Smetana je samo glazbom u simfonijskoj pjesmi opisao je rijeku Vltavu,njenu nježnu,razigranu i divlju ćud podsjetivši nas bez ijedne riječi na prirodne ljepote krajolika .

Platon je glazbu stavio u vrh edukacije:
„Kakva muzika,takva i država!"

Predavanjem ćemo se osvrnuti na:

(1) Kratki povjesni pregled razvoja glazbe
(2) Utjecaj glazbe na čovjeka i okoliš-sociološki aspekti
(3) Psihoterapija glazbom
(4) Povezanost glazbe s prirodnim znanostima
(5) Ljudski glas-najsavršeniji instrument

Dodatne informacije