Kulturna baština

Sjeverna-Vrata-od-Grada Sjeverna gradska vrata XVII/XVIII. stoljeće na čijem je vrhu kip zaštitnika grada bl. Ivana Trogirskog, djelo Bonina iz Milana (XV. stoljeće).
Muzej Palača Garagnin – Fanfogna/ Muzej grada Trogira nekoć stambeno – gospodarski kompleks, stilskih obilježja od romanike do baroka.
  • Biblioteka obitelji Garagnin - Fanfogna, XVIII/XIX. st.
  • Lapidarij, zbirka kamenih ulomaka i skulpture od antike do baroka
  • Galerija slika Cate Dujšin – Ribar

Trg Glavni gradski trg mjesto je koje bilježi kontinuitet s reprezentativnim gradskim javnim i komunalnim objektima:

Gradska vijećnica, knežev dvor spominje se u XIII. st. a njena obnova tijekom XIX. st., vratila joj je renesansni izgled.
Crkva sv. Ivana Krstitelja, XIII. st, nekoć sastavni dio muškog benediktinskog samostana.
Ostaci šesterolisne crkve sv. Marije, IX. st. kriju se u zatvorenom dvorištu preko puta Vijećnice. Do nje nova je Pinakoteka Zbirke sakralnih umjetnina, a u njoj je smještena dragocjena slikarska i pisana baština iz trogirskih i čiovskih crkava, djela Blaža Jurjeva Trogiranina, Quirizia da Murana, Gentile Bellinija itd.
U neposrednoj blizini polovicom XV. stoljeća podignuta je zavjetna crkva sv. Sebastijana za spas od kugekoja umjesto zvonika ima toranj gradskog sata.
Loža, stara gradska sudnica. Nikola Firentinac, reljef pravde, XV. st.
Starohrvatska trobrodna crkvica Sv. Barbare (Sv. Martin), sagrađena u ranoromaničkom stilu XI. stoljeća, naslonjena je sjevenim zidom na gradsku ložu.

Palaca_Cipiko_3 Palača Ćipiko, velika i mala, nastale povezivanjem romaničkih zgrada. Na pročelju velike palače gotička je trifora, djelo Andrije Alešija te vrata koja je isklesao Ivan Duknović. Južni portal radio je Nikola Firentinac.

Trogir2 Tvrđava ili kula Kamerlengo nalazi se na jugozapadnom rubu grada Trogira, u uglu zidina.

Najstariji dio je poligonalna kula iz kraja XIV. stoljeća, a zidine dobivaju današnje oblik nakon dolaska mletačke vlasti. Za gradnju je bio konzultiran državni inženjer Lorenzo Picino, a izvedba je povjerena protomagistru Marinu Radoju. Tvrđava je građena od 1420. do 1437. godine, a služila je za smještaj mletačke vojne posade.

kula_sv_MarkaKula Sv. Marka - XV. stoljeće (danas Kuća dalmatinske glazbe)

 

Dodatne informacije