Zabavni i edukativni sadržaji za djecu u vrijeme karantene: online predstave, radionice, čitanje slikovnica...

26-03-2020-Preporuke-djecaMuzej grada Trogira i Gradska knjižnica Trogir pripremili su nam brojne sadržaje kojima možemo vrijeme kratiti na kvalitetan način, a usput nešto i naučiti, pročitati, pogledati i zabaviti se.

Također, mnoge druge kulturne institucije i stranice osmislile su kako svoj program i sadržaj ponuditi preko online platformi.

Izazov je provesti kvalitetno vrijeme s djecom na zatvorenom, a ušli smo u vrijeme kad će im se život gotovo stalno odvijati u kućna četiri zida i zato ove preporuke mnogim roditeljima mogu biti korisne, a djeca će uživati.

Sadržaji za djecu:

 IGRAM SE I UČIM

 

 • Muzej grada Trogira – radionica izrade papirnatog cvijeta

LINK: Proljetna ONLINE RADIONICA Muzeja grada Trogira | Izradi PAPIRNATI CVIJET u nekoliko jednostavnih koraka!

 • Muzej grada Trogira – Bojanka za male i velike, odgovorne i optimistične

LINK: https://muzejgradatrogira.blogspot.com/2020/03/obojite-si-dan-bojanka-za-male-i-velike.html

 • Artrea – stranica sa online igrama za djecu, mozgalicama i brojnim kreativnim i edukativnim sadržajima, preporuka je i Ministarstva kulture kao izvor interaktivnih materijala za djecu.

LINK: https://www.artrea.com.hr/index.html

 

 ČITAM

 Gradska knjižnica – preporuka online baze dječje literature:

 • International Children's Digital Library (ICDL) nudi skoro 5000 naslova. Jednostavnim pretraživanjem knjige se mogu birati prema uzrastu kojem su namijenjene. Na hrvatskom jeziku ICDL nudi 34 knjige, većinom slikovnice kao što su Crvenkapica, Oskar, Regoč, , Tri praščića, Koko i duhovi...

LINK: http://en.childrenslibrary.org/index.shtml

 • Scribd je omogućio svima mjesec dana besplatnog korištenja pa ne bi bilo loše i to iskoristiti. Najveća svjetska digitalna knjižnica nudi preko milijun naslova knjiga, audio knjiga i časopisa, a među njima i mnogo dječjih. Sve ovo vrijedi za one koji dobro barataju engleskim jezikom, a za one koji više vole slušati priče na hrvatskom, ni ta lista nije baš kratka.

LINK: https://www.scribd.com/

 • Blog Čitajmo, svakoga dana ide online čitanje lijepih i kvalitetnih slikovnica koje odabire i čita pedagoginja Sanja Margeta.

LINK: https://httpcitajmo.wordpress.com/

 • Amazonova baza audio knjiga – Audible nudi besplatno dječje knjige i knjige za mlade na engleskom i još pet drugih jezika. Sve dok su škole zatvorene, ove će knjige biti besplatno dostupne za slušanje. Posjetite njihovu internetsku stranicu, pretražite naslove, odaberite nešto što vam se sviđa i udobno se smjestite i poslušajte neke od najnevjerojatnijih priča.

LINK: https://stories.audible.com/start-listen

 

 GLEDAM / SLUŠAM
 • Gradsko kazalište lutaka Split – 26. i 28. ožujka donosi nam čak dvije online premijere. Radi se o predstavama „Grga Čvarak" i „Did i repa", obje u 18 sati.

LINK: https://gkl-split.hr/stranica/kazaliste-na-daljinu

 • Glumci Kazališta lutaka Zadar svakoga dana u 18 h i nedjeljom u 11 h na svom b će YouTube kanalu čitati poznate slikovnice.

LINK: https://www.klz.hr/naslovna

 • Iz Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl.Zajca stiže program "Zajčić" za laku noć. Svakoga dana u 20 h glumci Hrvatske i Talijanske drame ispričat će mališanima priču za laku noć.

LINK: https://www.facebook.com/ZajcRijeka/

 • Iz kazališta Mala scena svakoga dana u 10 i 18 h čitaju knjige za djecu na svojim društvenim mrežama.

LINK: https://www.facebook.com/malascena/

 • Facebook stranica Fora priča mogu se poslušati i pogledati online čitanja nekih lijepih i zanimljivih slikovnica.

LINK: https://www.facebook.com/Prica.je.fora/

Dodatne informacije