Etno koncert i izložba fotografija povodom Dana mađarske kulture u Trogiru

IMG 3783

U Galeriji Cate Dujšin Ribar već drugu godinu zaredom održan je Dan mađarske kulture u Trogiru. U sklopu te manifestacije otvorena je izložba fotografija o vinskoj regiji Tokaj, koja se nalazi na UNESCO-voj listi zaštićene svjetske baštine i održan je koncert nagrađivanih etno glazbenika Viktórie Havay i ansambla Fakutya.

U uvodnom dijelu programa obratila se ravnateljica Muzeja grada Trogira dr. sc. Fani Celio Cega koja se osvrnula na kulturno – umjetničku suradnju između Mađarske i Hrvatske tijekom proteklih stoljeća. Posebno je istaknula ulogu hrvatskog bana i biskupa Petra Berislavića, koji je otišao iz Trogira kako bi se borio ne samo protiv Turaka već i Mletaka, a pokopan je u Vespremu, mađarskom gradu. Također, hrvatskog kipara Ivana Duknovića, rođenog u malom selu Orihovici pokraj Trogira koji je radio u Mađarskoj, kamo je došao po pozivu Matijaša Korvina, ali je nažalost glavnina njegovih skulptura uništena turskim pustošenjima. Zatim je govorio ravnatelj Mađarskog instituta u Zagrebu János Desző, izrazivši zadovoljstvo što se nastavila suradnja započeta prošle godine. Predstavio je izložbu posvećenu području Tokaj, zaštićenom baštinom od strane UNESCO- a gdje se od posebne sorte grožđa dobiva poznato desertno vino.

Potom su nastupili Viktória Havay i ansambl Fakutya iz Budimpešte koji se sastoji od članova nekoliko bendova okupljenih s ciljem izvođenja očaravajuće plesne glazbe Čango-Mađara iz Moldavije u Rumunjskoj.

Izveli su cijeli niz točaka, a njihov zajednički ples posebno je oduševio trogirsku publiku.

Tekst i foto: Muzej grada Trogira

IMG 3804

Dodatne informacije