Vrijedna donacija Trogiranina Mirka Svilana Muzeju grada Trogira

MirkoSvilan 1

Trogiranin Mirko Svilan, koji već dugi niz godina živi nedaleko Opatije, a koji je nasljednik jednog dijela pokretne ostavštine obitelji Mavretić, darovao je Muzeju grada Trogira portret Antuna Mavretića, portret njegove sestre te odlikovanje pape Pia IX.

Antun Mavretić, pripadnik je istaknute i bogate građanske obitelji koja se u Trogiru spominje od 18. stoljeća. Prvi se spominje Karlo Mavretić koji je 1723. godine vjenčao Ružu Cazzalo, te je sagradio kuću u predjelu Pasike 1784. godine o čemu svjedoči natpis na pročelju. Tijekom 19. stoljeća za načelnika Antonia Garagnin – Fanfogne, Antun je obnašao dužnost općinskog savjetnika te je između ostalog vodio radove na obnovi crkve sv. Mihovila 1862. godine, koja se nalazila u blizini njegovih posjeda. U austrijskom katastru 1830. spominje se industrijalac Antun Mavretić koji je imao svoju uljaru, kuću za iznajmljivanje te kuću, dvokatnicu u kojoj je stanovao. Također se spominju Roza i Elena Mavretić koje su u suvlasništvu u blizini Antunove kuće, posjedovale dvokatnicu za stanovanje.

Papa Pio IX 1868. godine odlikovao je Antuna Mavretića ordenom Sv. Silvestra za njegove zasluge. Portret kojega je Muzej dobio, prikazuje muškarca u zrelim godinama odjevenog u tamni sako, ispod kojega se nazire prsluk, bijela košulja s tamnom vrpcom oko vrata svezanom u čvor i smeđe hlače. Od nakita uočava se lanac za džepni sat i prsten na ruci dok je u drugoj ruci držao štap. Na portretu se uočava frizura po modi prve polovine 19. stoljeća s dužim zaliscima. Slika se datira u početak druge polovice 19. stoljeća, ulje na platnu, 60x49 cm (s okvirom 62,5 x 73 cm), rad venecijanske slikarice Marie Tagliapietra u pozlaćenom okviru.

Portret njegove sestre prikazuje gospođu odjevenu u tamnu haljinu ili haljetak visokog ovratnika, ukrašenog kopčom te maramom sa strane. Kosa je visoko sakupljena i ukrašena bisernom iglom a na ušima se uočavaju naušnice. Slika se datira u godinu 1890., ulje na platnu, 53 x 40 cm (s okvirom 72 x 60 cm), rad Fr. Hallera, u crnom okviru.

Portreti su poznati u literaturi budući su o njima pisali akademici Kruno Prijatelj i Radoslav Tomić. Ovom vrijednom donacijom obogaćena je Zbirka novovjekovne kulturne povijesti Muzeja grada Trogira.

Tekst:Dr.sc.Fani Celio Cega
Foto: Muzej grada Trogira

MirkoSvilan 2

Dodatne informacije