Fr. Petar Galić,OP :„Trograni budite ponosni na svog blaženika, bl. Augustina Kažotića!

20170805 BlagdanAugustinaKazotica

U Kažotićevu nacionalnom svetištu, dominikanskom samostanu na trogirskoj rivi, u četvrtak je svečano obilježen blagdan prvoga hrvatskog blaženika Augustina Kažotića.
Misno slavlje je predvodio starješina samostana fr. Petar Galić OP, uz koncelebraciju fr.Veselka Begića OP i don Dražena Balića te uz ministriranje bogoslova fr. Ante Kazotija, fr. Ivana Babića i fr. Rina Džanka.
- Blaženi Augustin se borio za istinu, razotkrivao laži, nepravde, vikao protiv zala. Opominjao je da se treba ostaviti puta laži, krivovjerja, nepravde, lopovluka, mržnje i razdora. Vikao je on onda i zamjerio se i samom kralju, ali nije se pokolebao u navještanju istine.
Nažalost, bl.Augustin dugo vremena je blaženik i još nije proglašen svetim, unatoč tome što neki izvori pokazuju da je bio uzdignut na čast oltara. Čudno je to s nama Hrvatima, kao da se moramo uvijek nekome dokazivati iznova pa tako i kad su u pitanju blaženici i sveci, rekao je propovjednik i dodao kako se rijetki gradovi poput Trogira mogu pohvaliti da imaju blaženika koji je rođen i odrastao u svom gradu.
Osvrnuvši se na posljednje dane blaženikova života, naglasio je kako on oslabljen od silnih napora i progonstava umire 3. kolovoza 1323. godine i kako su se već tada događala brojna čudesa i ozdravljenja. Nije li to dovoljna potvrda koliko velikog čovjeka je dao grad Trogir, najvećega, u to sam siguran.
Stoga, više se utječimo njegovom zagovoru i Bog će po blaženiku uslišat molitve, kazao je propovjednik obraćajući se brojnim okupljenim Trogiranima koji trebaju biti ponosni što je blaženi Kažotić rođen i odrastao upravo u Trogiru.
Misu kojoj je uz brojne vjernike i hodočasnike nazočila blaženikova obitelj, pjesmom je uzveličala mlada splitska obitelj Branimira i Julije Vukorepa .
Fotogalerija na linku.

Dodatne informacije