Predstavljena zbirka poezije Katice Jurčev Maravić "Zlatna škrinja uspomena Bogu, čovjeku i Domovini"

20170428 ZbirkaPoezijeKaticeJM

Predstavljanje zbirke poezije Katice Jurčev Maravić "Zlatna škrinja uspomena Bogu, čovjeku i Domovini" upriličeno je u četvrtak, u Galeriji Cate Dujšin Ribar.
Uz moderatoricu dr. sc. Fani Celio Cega, zbirku je predstavio zamjenik gradonačelnika Radovan Slade – Šilović, a osim njega stihove su čitali Daniela Kontić - Strojan, Dorian Maravić, Gabriela Kovačić, Romana Prižmić i članovi povijesne grupe Osnovne škole Petra Berislavića.
Kao da je sunce zasjalo u mom životu, dobila sam novu snagu kad sam vidila sve vas drage ljude koji ste došli na predstavljanje, kazala je dirljivim riječima autorica, i dodala kako je u pjesmama razgalila svoje srce i utkala sve svoje osjećaje.
Zamjenik gradonačelnika Radovan Slade-Šilović je u nadahnutom predgovoru vrlo precizno gotovo faktografski, izdvojio vrijednosti opredjeljenja autorice po kojima živi i koje je prenijela u retke ove vrijedne zbirke, a između ostaloga je naglasio:
"Nakon dugo godina, vagajući između vlastite skromnosti i oprezne odvažnosti da ne naruši ponekad kruti književni registar „velikih",Katica Jurčev Maravić usudila se postati suputnicom poetskih vrijednosti, kao poetesa pučkog, ali probranog izričaja prema krajoliku i istinskim vrijednostima za koje se u svojem pisanju grčevito zalaže.
Te istinske vrijednosti što se protežu sadržajem zbirke nisu naučene i daleko su od deklarativnih, one su jednostavno rečeno, kod Katice Jurčev Maravić, ugrađene i usječene u najsuptilnije tkivo. Tu ne postoje nikakve varijacije niti otkloni niti prilagođavanja. To su stavovi u sustavu vrijednosti po kojima živi i educira generacije i po toj logici slijeda su pretočeni i u pjesmu. Njena djeca (anđeli) i škola (ponos) posebno su njeno utočište.
Autoričina vremenska škrinja uspomena, kao brižno sačuvana kaštelanska dota, sada otvorena uTrogiru, nije mogla niti imati drugačiji epilog. „Baul" prepun čuvstava nije mogao izdržati razbacane verse, nije se više mogao oduprijeti sadržaju prepunom krika i molitve. Krikova hrvatskih razaranja i stradanja, plač majki, pa molitve, do nagovještaja slobode. A u slobodi padaju okovi, otvara se godinama zaključana škrinja a time srce i duša naše poetese. Konačno!
Sva svetišta je zgusnula na jednom mjestu i prigrlila da joj budu blizu, pri ruci, a stihovi su joj zamjena za molitvu. Separat zbirke mali je molitvenik.
Kao što je život pjesnikinje, tako i njeni stihovi leže na dva uporišna sidra na kojima nema ruzine. Čvrsto su zabijena u glib, zemlju i kamen kao uzdanice, a to su -Hrvatska sa svim nadama i tegobama i Bog s olakšanjima. Bez toga bila bi izgubljena, a škrinja prazna. Bila bi u koroti ljubavi, ali vrijednosti su bile jače. Stihovi su posvjedočili!
Radi svega toga, draga prijateljice, dobro došla u društvo onih za koje veliki A.B.Šimić kaže: „Pjesnici su čuđenje u svijetu... pjesnici su vječno treptanje u svijetu." - rekao je Slade-Šilović.
U prigodnom programu sudjelovali su Zbor katedrale sv. Lovre i Dječji zbor Župe sv. Jakova.

Fotogalerija

Dodatne informacije