Blaženi Augustin Kažotić - dika Trogira, svjetlost Zagreba i slava Hrvata

BlazeniAugustinKazotic 06U svetištu bl. Augustina Kažotića, u crkvi sv. Dominika u Trogiru, 3. kolovoza 2015., proslavljen je blagdan bl. Augustina Kažotića - prvog hrvatskoga blaženika. Trodnevnu duhovnu pripravu predvodio je provincijal Hrvatske Dominikanske provincije dr. fr. Anto Gavrić, a jutarnju svetu misu na sam blagdan predvodio je Trogirski dekan i župnik katedrale sv. Lovre don Vinko Sanader.
Večernje misno slavlje i procesiju kroz klaustar samostana predvodio je mons. don Stanko Jerčić, generalni vikar Hvarske biskupije uz koncelebraciju fr. Ante Gavrića, fr. Ike Mateljana, fra Nediljka Jerkana župnika župe sv. Jakova na Čiovu u Trogiru i privremenog domaćina - priora svetišta fr. Luke Prcele te asistenciju fr. Ante Kažotića studenta teologije, uz pratnju crkvenog zbora u kojem je pjevao bariton Vlatko Belas , dok je na klavijaturi svirala Denija Belas. Svečanom misnom slavlju nazočili su brojni štovatelji bl. Augustina Kažotića iz Trogira i okolnih župa iz Trogirskog dekanata, među kojima je bio i gradonačelnik Trogira Ante Stipčić sa suradnicima te obitelj Kažotić koja se okupila iz cijele Hrvatske. Ovom prigodom općina Marina je darovala kalež svetištu, a crkveno ruho obitelj Brajković iz Dubrovnika.
U propovijedi don Stanko Jerčić je napomenuo da je Blaženi Augustin jedan od brojnih i neosporno jedan od najizvrsnijih Hrvata koji su bili građani Europe i svijeta, ali su svoju domovinu Hrvatsku nosili u srcu i proslavili je po svijetu, onu Hrvatsku o kojoj je pjevao Drago Ivanišević ("Hrvatska") - "I kud god idem sa mnom je Hrvatska" - kaže pjesnik.
Uz blagdan plemenitog hrvatskog blaženika, kojeg prikladno slavimo pred Dan domovinske zahvalnosti, možemo postaviti pred sebe kao katolike i kao Hrvate pitanje. Je li Hrvatska danas i koliko sa Hrvatima u Hrvatskoj? Koliko je danas Hrvatska u srcu Hrvata? Zašto se čini kao je pretvaramo u omraženu tuđinu i zemlju Tinove "svakidašnje jadikovke"?BlazeniAugustinKazotic 05
Stoljećima su naši pjesnici i junaci te puk hrvatski zapomagali: "Ja domovinu imam - tek u srcu je nosim... i gutam svoju bol!" Ali mi, baš mi u ovom naraštaju, kao da se na mnoge načine, ne evanđeoske ni kršćanske, upinjemo svoju domovinu učiniti tuđom. Gotovo, omraženom! Ovu zemlju ne čine "tuđinom" samo ovi "vladajući" jer se ipak i nas birače barem ponekad i ponešto pita, - nisu samo krivi mediji, njihovi novinari i urednici jer smo mi kao čitatelji ipak glavni urednici. Imamo ključ odgovora s početka. "Tko pjeva zlo ne misli... a tko misli nije mu do pjevanja!" To je valjda istina za one koji misle odviše plitko i naopako, a u hrvatskoj ih je izgleda previše.
- Sveti biskupe Augustine, diko Trogira, svjetlosti Zagreba, slava hrvatskog naroda - brani svoje štovatelje i sve Hrvate, posebno one koji povazdan brontulaju, grintaju. i jadikuju, pomoćima nebeske milosti, zaključio je don Stanko Jerčić.
Pri kraju misnog slavlja fr. Luka Prcela kao domaćin zahvalio se don Stanku na poticajnim riječima, kao i braći svećenicima koji su koncelebrirali i onima koji će uskoro postati. Zahvalio se na poklonima što su uručeni svetištu kao i obitelji Kažotić koja se za ovaj blagdan okupi u svetištu svoga blaženika, među kojima je bio i budući Dominikanac fr. Ante Kažotić, crkvenom zboru sa opernim pjevačem - baritonom Vlatkom Belasom, gradonačelniku kao vjerniku i čovjeku koji obnaša vlast u Trogiru, brojnim štovateljima bl. Augustina Kažatoća. Nakon završetka misnog slavlja nazočni su imali prigodu poljubiti blaženikove "moći" koje je držao fr. Ante Kažotić.

BlazeniAugustinKazotic 01 BlazeniAugustinKazotic 02 BlazeniAugustinKazotic 03 BlazeniAugustinKazotic 04

Dodatne informacije