Blaženi Augustin Kažotić svečano proslavljen u rodnom Trogiru

new imgp0453

Blagdan prvoga hrvatskog blaženika Augustina Kažotića obilježen je svečanim euharistijskim slavljem u Kažotićevu nacionalnom svetištu, dominikanskom samostanu na rivi.

new imgp0456Misno slavlje kojemu je prethodila procesija moćima blaženika predvodio je postulator kauza Zagrebačke nadbiskupije mons. dr. Juraj Batelja uz koncelebraciju provincijala Hrvatske dominikanske provincije dr. Ante Gavrića, upravitelja svetišta fra Veselka Begića, don Pavla Piplice, dominikanaca iz Splita i svećenika Trogirskoga dekanata.

-Za nas vjernike je važno kakve nam uzore crkva stavlja za primjer. A jedan od takvih primjera je new imgp0465vaš sugrađanin blaženi Augustin Kažotić, dječak koji je ovuda potrčao i ovdje zadobio ljubav prema majci crkvi. Neka se na Augustinov zagovor u Kristovoj ljubavi oplemeni naše srce da bismo i mi poput njega bili svjedoci riječi Božje, kazao je propovjednik obraćajući se brojnim Trogiranima koji trebaju biti ponosni, kako je rekao, na činjenicu da je blaženi Kažotić odrastao baš u Trogiru.

Misu kojoj je uz brojne vjernike i hodočasnike, uz gradonačelnika Antu Stipčića i njegovog zamjenika Radovana Sladu Šilovića nazočila blaženikova obitelj, pjevanjem je uzveličao katedralni zbor župe sv. Lovre.

new imgp0475Nakon mise u Muzeju grada Trogira u organizaciji Galerije hrvatske sakralne umjetnosti „Laudato" otvorena je izložba akademskoga slikara Matka Antolčića „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu".
U programu su uz autora sudjelovali gradonačelnik Ante Stipčić, ravnateljica muzeja Fani Celio-Cega, vlasnica galerije „Laudato" Ksenija Abramović, likovni kritičar Stanko Špoljarić, a izložbu je uz nastup Vlatka Belasa i maestra Vinka Buble, otvorio dominikanski provincijal Gavrić.

Inače, ova je izložba suvremen likovni prikaz najvećih hrvatskih duhovnih velikana koji je autor oblikovao za 6. Dane hrvatskih svetaca i blaženika u Križevcima. Izložba će nakon Trogira, u kojem se može razgledati do 17. kolovoza, u rujnu biti otvorena u galeriji „fr. Vinko Draganja" dominikanskoga samostana u Splitu, a potom u samostanu i župi bl. Augustina Kažotića na zagrebačkoj Peščenici.

 new imgp0478 new imgp0488  new imgp0495  new imgp0496

Dodatne informacije